Ronselaar azc Echt in hoger beroep

Print
Ronselaar azc Echt in hoger beroep

Het asielzoekerscentrum in Echt. Afbeelding: Maartje van Berkel

De 28-jarige Marokkaan die vorige maand door rechtbank Roermond werd veroordeeld tot vier jaar cel voor het ronselen van jihadstrijders voor Islamitische Staat in het asielzoekerscentrum in Echt gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Dat zegt zijn advocaat Michiel Pestman. Hij is geschrokken van de strafmaat en noemt die ‘buiten alle proporties’.

De 28-jarige Mohammed A. werd in april vorig jaar aangehouden na melding van twee asielzoekers die zeiden diverse malen te zijn benaderd door A. om deel te nemen aan de gewapende strijd van IS. De rechtbank achtte ronselen, opruiing en deelname aan de terroristische organisatie IS bewezen.

Lugubere beelden
De verklaringen van de twee getuigen uit het azc, in combinatie met de bestanden op de telefoon, zijn voor de rechtbank voldoende bewijs dat A. hen heeft willen ronselen. Tussen de 10.465 foto’s en 544 video’s op A.’s gsm stonden lugubere beelden. En preken van de inmiddels gedode woordvoerder van IS over het uitvoeren van de wil van God. Video’s die volgens de rechtbank ‘onverholen aanzetten’ tot deelname aan de gewapende strijd van IS. 

A. zei tegen de asielzoekers dat hij overtuigd was van het gelijk van IS. Dat hij genoot als hij een ongelovige kon afslachten. A. onderhield ook contacten met strijders in het kalifaat en gold als contactpersoon van IS. 

Meningsvrijheid
Volgens advocaat Pestman vallen de gedragingen van A. onder meningsvrijheid.  Dat A. een IS-aanhanger is, valt onder de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. 

De rechtbank Limburg beoordeelt dat anders. De gedragingen van A. zijn in strijd met de openbare veiligheid en openbare orde. "Het gaat om misdrijven tegen de nationale veiligheid die burgers grote vrees aanjagen". 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →