Polanc schittert op Etna, Dumoulin zesde

Print
Polanc schittert op Etna, Dumoulin zesde

Afbeelding: ANP

De rit naar de Etna heeft met de Jan Polanc een verrassende winnaar gekregen. De Sloveen bleef als enige over uit een vroege vlucht. Tom Dumoulin eindigde als zesde.

De vierde etappe naar de Etna kende een aanloop zoals de eerste drie dagen in de 100ste Giro. Vier renners kozen voor de vroege vlucht. Aan de voet van de loodzware slotklim naar de Etna waren de Zuid-Afrikaan Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) en de Sloveen Jan Polanc (UAE Team Emirates) nog over. 

Eenzame avontuur
Polanc bleek de betere klimmer en ging voor het eenzame avontuur over de flanken van de donkere vulkaan. Zijn voorsprong liep in de laatste kilometers hard terug, mede door verschillende demarrages uit het peloton. De klassementsrenners lokten elkaar lang niet uit de tent.

Vincenzo Nibali verloor na een blik op zijn concurrenten het geduld. Hij versnelde op drie kilometer voor de finish, maar binnen een paar seconden zaten alle concurrenten op zijn wiel. Daarna keerde voor korte tijd de rust terug.

Dumoulin
Nairo Quintana liet zien over goede benen te beschikken en reageerde razendsnel op de Haai van Messina. Ook de Nederlanders Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema sloten snel aan. Dumoulin was de tweede kopman in de Giro die de benen van de andere klimmers testte. Hij kreeg Ilnoer Zakarin op zijn wiel, waarna de Rus zelf stoïcijns de achtervolging op Polanc doorzette. Dat gat was te groot.

Op de finish hield de uitzinnige Polanc op Zakarin 19 seconden over. De andere  favorieten zaten daar tien seconden achter. Bob Jungels mocht daardoor net als vorig jaar de roze trui aantrekken.