VIDEO: Onthulling graf joodse baby Ruben

Print
VIDEO: Onthulling graf  joodse baby Ruben

Afbeelding: DL

Moethagen-Hertenpael - Het Roermondse college van burgemeester en wethouders. Voorzitter van de Joodse Gemeente Limburg Benoit Wesly. Opperrabijn Binyomin Jacobs. Statenlid Jos van Rey. Ze waren dinsdag allemaal – de heren getooid met keppeltje of hoed – aanwezig bij de onthulling van de grafsteen van Ruben Baer op het joodse deel van begraafplaats ‘Nabij Kapel in ’t Zand’ in Roermond.

Ruben was tot voor kort een naamloze overledene, zonder grafsteen. Een zoektocht van de stichting Oude Kerkhof bracht aan het licht dat het om een baby’tje ging dat in april 1943 werd geboren in het Roermondse ziekenhuis, waar het jongetje vier dagen later stierf.

Met zijn te vroege geboorte redde Ruben zijn moeder het leven. Zij lag in het ziekenhuis toen in Roermond de derde deportatie van Joden plaatsvond. Hoewel Flora Salomon later in Westerbork terecht kwam, wist ze als enige van het gezin de oorlog te overleven.

Verbazing
Flora Baer-Salomon verhuisde na de oorlog naar de Verenigde Staten. Dat was het laatste wat de Stichting Oude Kerkhof over haar wist te achterhalen. De verbazing was dus groot toen zich dinsdag op de begraafplaats in Roermond twee in Neer geboren en getogen dames  meldden die de moeder van Ruben hebben gekend als ‘tante Flora’.  Zij hadden het artikel over de grafsteen gelezen in De Limburger en daarin Flora herkend.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →