Alle topfavorieten door naar finale Eurovisie Songfestival

Print
Alle topfavorieten door naar finale Eurovisie Songfestival

Blanche Afbeelding: Reuters

De overlevers van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn bekend. Vanavond laat plaatsten Zweden, Portugal, Azerbeidzjan, Armenië, België, Australië, Griekenland, Polen, Moldavië en Cyprus zich voor de finale van zaterdag. Onder meer Finland en IJsland werden uitgeschakeld.

De eerste halve finale bracht een eclectische verzameling van etno-pop, jaren 90-ballades, saxofoonsolo’s en veel wegwerppop. Van de in de halve eindstrijd gestrande deelnemers maakte vooral Slavko Kalezic uit Montenegro indruk op de tv-kijkers in Nederland. Zijn bovenmaatse vlecht van nephaar was bron voor talloze grappen. Zijn nummer maakte minder indruk.

Veel van de finalisten zullen zaterdag directe concurrenten worden van OG3NE, wanneer het het Nederlandse trio donderdag ook lukt om zich te kwalificeren voor de eindstrijd. Vooral Portugal en Zweden zijn favoriet voor een topklassering. Maar ook Armenië, Azerbeidzjan, België en Australië concurreren met Nederland om een plek bij de bovenste 10.

De halve finale waarin OG3NE uitkomt bevat een stuk minder sterke kandidaten. De bookmakers schatten in dat het drietal zich met gemak kwalificeert voor de finale van zaterdag. Daarvoor zijn de winnaar van vorig jaar, Oekraïne, en de vijf grootste betalers aan de organiserende EBU al geplaatst: Spanje, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Lees alles over de eerste halve finale terug in ons liveblog 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →