Geheime commissie beslist bij twijfel over plagiaat LVK-liedjes

Print
Geheime commissie beslist bij twijfel over plagiaat LVK-liedjes

Foto: Marcel van Hoorn

Een onafhankelijke (maar geheime) commissie beoordeelt LVK-liedjes op uniciteit en/of plagiaat, als de hoofdjury of het LVK-bestuur daaraan twijfelen.

Dat is één van de twee grote reglementswijzigingen die de stichting LVK dinsdag bekendmaakte. De tweede wijziging betreft het aantal malen dat iemand betrokken mag zijn bij een LVK-liedje: maximaal driemaal. 

Emoties
Stichtingsvoorzitter Joep Verbugt zegt in een toelichting dat het LVK de namen van de onafhankelijke deskundigen wel heeft, "maar die gaan we niet communiceren. Zo’n beoordeling roept altijd discussie en emotie op. We willen voorkomen dat de leden van die commissie individueel ter verantwoording worden geroepen."

Tijdens de editie begin dit jaar nam het stichtingsbestuur nog zelf het besluit de inzending van Herkenbosch uit de strijd te nemen, omdat het te veel zou lijken op Drunken Lullabies van de groep Flogging Molly.

Discussie
Oud-winnaar Ron Roemen van La Bamba verwacht veel onenigheid. "Alle liedjes zijn sowieso al eens geschreven. Dus ik denk dat er heel veel discussie over gaat komen."

Hij kan zich overigens best vinden in de andere wijziging. Iemand mag nog maximaal driemaal betrokken zijn bij een LVK-liedje. Bijvoorbeeld tweemaal als componist en eenmaal als tekstdichter. Of eenmaal als componist, eenmaal als tekstdichter en eenmaal als zanger. Bij overtreding van deze regel worden alle inzendingen van de betrokkene( n) uitgesloten van deelname.