Pil voor feestbeesten of gruweldaad IS-strijders?

Print
Pil voor feestbeesten of gruweldaad IS-strijders?

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Pillen voor IS-strijders of voor westerse feestbeesten? Die vraag moet de politie beantwoorden na een opzienbarende drugsvondst begin april in Brunssum. Voor het eerst is in Nederland een plek aangetroffen waar de captagon-pil werd geproduceerd.

De rust wordt woensdagmiddag 5 april wreed verstoord in de landelijk gelegen Titus Brand­smastraat aan de rand van Brunssum. De landelijke eenheid van de politie valt na een tip binnen in een schuur horend bij een grote hoeve. De agenten treffen niet alleen ketels aan waarmee een drugslaboratorium kan worden opgezet, maar ook een tabletteermachine om pillen mee te maken.

Captagon-tablet
Opzienbarender is het type pillen dat met dat laatste apparaat net is gemaakt. Het is het captagon-tablet, dat in het Midden-Oosten zeer populair is, zo maakte de politie dinsdag bekend. Strijders van Islamitische Staat gebruiken het pepmiddel om langer door te kunnen vechten, het middel vergroot het uithoudingsvermogen.

Het is voor het eerst dat in Nederland een plek wordt aangetroffen waar het middel is geproduceerd, zegt een woordvoerder van de politie. Zo’n 1500 tot 2000 pillen, met een geschatte marktwaarde van maximaal 100.000 euro. In de schuur ligt echter ook een grondstof voor de fabricage van een veel grotere hoeveelheid captagon: 60 kilo amfetamine.

Verkeerde pand
Aanhoudingen kan de politie die 5de april nog niet verrichten. Ze valt eerst het verkeerde pand binnen, dat van buurman Isaak Dieleman. Een paar mensen in de naburige hoeve worden daardoor gewaarschuwd. Twee mannen krijgen zo de kans hard weg te rennen, zo ziet een buurtbewoner. De politie zet nog een helikopter in om het duo te achterhalen, maar die inzet blijft zonder succes.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

In de woning die bij de drugsschuur hoort, vindt de politie drie vuurwapens. Maar de huurder van het pand, de 40-jarige Ralph P. en diens 39-jarige vriendin hebben dan al de benen genomen, zo heeft Dieleman van een buurtbewoner begrepen. Dieleman heeft niets met de zaak te maken, maar heeft tot zijn leedwezen wel last van de inval in zijn woning, die eigendom is van de provincie. "Die informeerde pas nog wat er allemaal aan de hand was.”

Aanhouding
Pas op 11 april houdt de politie Ralph P. aan, en afgelopen maandag gebeurde dat ook met zijn - inmiddels alweer vrijgelaten - vriendin. Hun advocaat Theo Boumans wil maar weinig kwijt. "Het staat niet vast dat die pillen van mijn cliënt waren”, merkt hij op. "En wie zegt dat ze voor het Midden-Oosten waren bestemd en niet voor het partycircuit hier?”

In het westerse uitgaansleven wordt het captagon-tablet ook geslikt. Maar tevens staat vast dat de pil niet alleen in het Midden-Oosten zelf wordt geproduceerd, maar ook vanuit Europa naar die regio wordt geëxporteerd. Dat wees Europees onderzoek in 2010 uit.

Onderzoek
De politie onderzoekt momenteel wat de bestemming van de Brunssumse pillen was. Ze hoopt onder meer van de verdachten zelf te horen of de pillen voor de Europese of een andere markt bedoeld waren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen