Het had maar een haar gescheeld of 'we' waren Duits

Print
Het had maar een haar gescheeld of 'we' waren Duits

Afbeelding: De Limburger

Als de Duitse kanselier Bismarck in 1867 had doorgezet, dan was Limburg nu Duits. Dat betogen de Limburgse 19eeeuwdeskundigen Piet Orbons en Lou Spronck. "Limburg Duits? Dat risico zat er zeker in.”

Straks wordt in Venlo en Maastricht met gloedvolle redes en glazen met bubbels feestelijk herdacht dat Limburg 150 jaar geleden voorgoed een Nederlandse provincie werd. Tóch had het maar een haar gescheeld of niet het Wilhelmus, maar het ‘Deutschland, Deutschland über alles’ had vanmorgen gespeeld moeten worden. Even slikken voor de feestvierders in Venlo en Maastricht.... 

Inpikken
Op het nippertje werd op 11 mei 1867 verhinderd dat de Duitse ijzervreter en kanselier Bismarck Limburg en Luxemburg inpikte. Eveneens werd toen verhinderd dat om Limburg en Luxemburg een Europese oorlog losbarstte tussen het Pruisen van Bismarck en het Frankrijk van keizer Napoleon III. 

De bal had heel anders kunnen rollen voor Limburg, menen twee experts op het gebied van de geschiedenis van de 19e eeuw, Piet Orbons en Lou Spronck. Beiden schreven in 1966 al de baanbrekende studie ‘Limburgers worden Nederlanders, een moeizaam integratieproces’, en zijn nog altijd actief op het gebied van de studie van de Limburgse cultuurgeschiedenis. 

Wat in 1867 tot een climax kwam, was de uitkomst van ‘rare regelingen uit het verleden’.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu