Ambulancechauffeur ontslagen voor sms'en en bellen tijdens rit

Print
Ambulancechauffeur ontslagen voor sms'en en bellen tijdens rit

Afbeelding: iStock

Een 57-jarige ambulancechauffeur is ontslagen omdat hij tijdens het vervoeren van een zieke patiënt naar het ziekenhuis in Maastricht heeft ge-sms't en niet-handsfree gebeld.

Het voorval vond plaats op 19 september 2015 toen de chauffeur een patiënt naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht vervoerde.

Vangrail
Tijdens die rit belde hij - niet handsfree - met zijn vriendin en stuurde hij smsjes. Volgens de in de ambulance meerijdende echtgenote van de patiënt raakte hij door zijn gedrag vlak bij het AZM bovendien bijna de vangrail. Daarnaast voerde hij een gesprek met zijn vriendin voor het stoplicht bij de Geusselt. Om dat gesprek af te maken, bleef hij enige tijd midden op de weg stil staan.  

De chauffeur toonde met zijn gedrag geen respect voor haar en haar zieke man, vond de vrouw. Ze diende daarom een een klacht in bij de GGD Zuid-Limburg. 

Ontslag
De chauffeur ontkende bijna de vangrail te hebben geraakt, maar bevestigde de andere klachten en werd daarop ontslagen. De 57-jarige man ging echter niet akkoord met zijn gedwongen vertrek. Hij kreeg gelijk van de Commissie voor bezwaarschriften die de straf te zwaar vond. De uitspraak van die instantie legde de GGD vervolgens naast zich neer. 

Daarop kwam de zaak voor de rechter. Uit het vonnis van vorige week blijkt nu dat de rechtbank meent dat het ontslag wel terecht is. Volgens de rechtbank heeft de chauffeur de veiligheid van de inzittenden in gevaar gebracht met zijn gedrag. Ook is handsfree bellen verboden en dus is er volgens de rechtbank sprake van 'ernstig plichtsverzuim'. Enkel het bijna raken van de vangrail acht de rechtbank niet bewezen.

Prepensioen
De chauffeur die vlak voor zijn prepensioen zat, meent dat ontslag voor hem zo vlak voor zijn prepensioen extra hard aankomt. De rechtbank is het daarmee eens, maar vindt het ontslag desalniettemin terecht. Volgens de rechtbank heeft de chauffeur 'de ambulancedienst 'in een zeer kwaad daglicht gesteld'. "Het vertrouwen dat patiënten in verweerder stellen is ernstig geschonden."

De ontslagen chauffeur gaat in hoger beroep meldt zijn advocaat aan RTL Z

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje