Vwo-examen Nederlands krijgt meeste klachten ooit

Print
Vwo-examen Nederlands krijgt meeste klachten ooit

Afbeelding: ANP

Bij de klachtenlijn van het Landelijke Actie Komitee Scholieren (LAKS) zijn nog nooit zoveel klachten binnen gekomen als na het vwo-eindexamen Nederlands: 26.320. Daarmee gaat het examen, dat gistermiddag werd afgenomen, de boeken in als het examen met de meeste klachten ooit. Het oude record stond op 26.104 klachten voor het havo-examen Engels van vorig jaar.

In totaal deden ruim 40.000 scholieren het vwo-examen Nederlands. Het LAKS verwacht dat het aantal klachten nog verder zal oplopen. ,,Het correctiemodel komt vrijdag pas. We verwachten dat de publicatie daarvan opnieuw een stroom aan klachten zal opleveren", aldus Sterre, klachtencoördinator bij het LAKS.

In 2015 werd ook al een record gevestigd met het vwo-examen Nederlands. Het examen wordt ook wel het ‘horrorexamen’ genoemd.

Lees ook: Duizenden klachten over ‘horrorexamen’ Nederlands

Tijdnood
De klachten gingen vrijwel allemaal over de inhoud van de examens. Net als vorig jaar ontving het LAKS ook dit jaar heel veel klachten over de lengte: het examen zou weer veel te lang zijn geweest. Veel scholieren kwamen in tijdnood. En ook docenten waren not amused.

Ook hadden veel leerlingen problemen met de open vragen. Bovendien zaten er volgens het LAKS meerdere spelfouten in het examen Nederlands. Het examen vind je hier en hier.