Het gaat weer goed met de Limburgse grutto

Print
Het gaat weer goed met de Limburgse grutto

Een grutto op archiefbeeld. Afbeelding: iStock

Door een pakket maatregelen is het gelukt om weidevogels als de grutto te behouden voor Limburg. Dat stelt de weidevogelbescherming Nederweert.

Zonder de gezamenlijke aanpak van vogelbeschermers, boeren en jagers had er nu geen weidevogel als de grutto meer in Limburg gezeten. Daarvan is Willem Maris, coördinator van de weidevogelbescherming heilig overtuigd. Sinds 2010 hebben die partijen in Ospel en Nederweert de handen in elkaar geslagen om de grutto voor Limburg te behouden. "Het overgrote deel van de grutto’s in Limburg zit namelijk hier. Als de grutto hier verdwenen is dan is die eigenlijk uit de hele provincie weg", legt Maris uit.

Neerwaartse spiraal
De populatie grutto’s bevond zich rond 2010 in een neerwaartse spiraal. Als er niets zou gebeuren dan zou het volgens Maris voor het dier in Limburg weldra einde oefening zijn. De huidige grootschalige wijze van landbouw maakt beschermende maatregelen voor weidevogels volgens hem noodzakelijk. In 2010 begonnen de partijen met het collectieve weidevogelbeheerplan Groote Peel. Partijen die de aanpak ondersteunen zijn boeren in Nederweert en Ospel, de weidevogelbescherming Nederweert, de Wildbeheereenheid Groote Peel, provincie, de Plattelandscoöperatie en Natuurrijk Limburg.

Maris heeft goede hoop dat het aantal grutto’s de komende jaren ook daadwerkelijk in aantal gaat toenemen. 

Grasland
Een van de maatregelen in Nederweert is dat er met boeren overeenkomsten worden afgesloten om de weidevogels beter te kunnen beschermen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om afspraken met melkveehouders die een vergoeding krijgen als ze grasland waarop grutto’s broeden pas maaien als de jonkies daadwerkelijk zijn uitgevlogen.

Jagers
Jagers van de Wildbeheereenheid Groote Peel jagen in het broedseizoen intensiever op kraaien en vossen. Dit om te voorkomen dat de gruttokuikens massaal worden opgegeten. Volgens Maris profiteren andere vogels als wulp, scholekster, kievit en leeuwerik ook van de aanpak. Tijdens een bijeenkomst deze week in Ospel werden enkele agrarische ondernemers die meewerken aan weidevogelbescherming in het zonnetje gezet.

Lees meer over de bescherming van weidevogels in De Limburger van vrijdag.