Rotterdam steunt nieuw stadion voor Feyenoord

Print
Rotterdam steunt nieuw stadion voor Feyenoord

Afbeelding: AD

De gemeente Rotterdam stemt in met een nieuw stadion voor Feyenoord. De stad trekt in totaal 135 miljoen euro uit voor de komst van de toekomstige voetbaltempel, die aan de Nieuwe Maas moet verrijzen.

Het omliggende gebied wordt eveneens aangepakt, met onder andere een nieuw leven voor de huidige Kuip, woningbouw, een mega-bioscoopcomplex, hotels en horeca.

Enorme overwinning
De steun van de stad betekent een enorme overwinning voor Feyenoord, dat hunkert naar een opvolger voor de huidige Kuip. Die zit wat betreft exploitatie aan zijn top, grote concerten zijn verdwenen en interlands vinden er nog maar mondjesmaat plaats. De bouw van het nieuwe stadion start in 2019 en de oplevering is gepland in 2022. Dan verhuist Feyenoord van de huidige Kuip naar het kersverse ‘icoon’ aan de rivier.

40 miljoen
De stad neemt nu voor 40 miljoen euro in aandelen in de toekomstige voetbaltempel, en legt daarmee de basis voor de verdere financiering van het in totaal 365 miljoen euro kostende project. Feyenoord kan hiermee eenvoudiger budget lospeuteren bij banken en andere investeerders. Die gesprekken lopen al een poosje. De bouwgrond aan de Nieuwe Maas wordt voor 60 miljoen euro verworven en er wordt 35 miljoen euro in wegen en vervoer gestoken.

Eisen
De stad stelt wel een hele trits harde eisen aan deelname aan deze mega-ontwikkeling. Zo moet de bouw volop banen opleveren in Rotterdam-Zuid, moet het parkeren goed geregeld zijn, evenals het aan- en afvoeren van publiek. Ook moeten supporters, ondernemers en omwonenden nauw worden betrokken bij de verdere ontwikkeling van de plannen. Eind 2018 wordt een definitief besluit genomen over Feyenoord City.