Miljoenentekort Venlo: geen nieuwe besluiten die geld kosten

Print
Miljoenentekort Venlo: geen nieuwe besluiten die geld kosten

Afbeelding: -

Venlo - In Venlo worden voorlopig geen besluiten genomen die geld kosten. Met het Rijk wordt zelfs overlegd of de beslissing over de tunnel bij de Vierpaardjes uitgesteld kan worden.

De gemeente Venlo gaat voorlopig financieel op slot. In ieder geval tot juni.

12 miljoen
De gemeenteraad voelt er namelijk niets voor om te praten over nieuwe plannen die geld kosten zolang niet duidelijk is wat het onverwachte tekort van 12 miljoen euro op het sociale domein betekent voor de financiële positie van Venlo. 

Die duidelijkheid moet worden verschaft in de zogenaamde kadernota, waarmee richting wordt gegeven aan de begroting die eind dit jaar wordt opgemaakt.

Miljoenentekort
Eigenlijk zou die kadernota eind deze maand worden vastgesteld, maar de bodem is er onder uitgeslagen nu de gemeenteraad en het college woensdag werden verrast met een tekort dat vele malen groter uitviel dan de eerder berekende 4,3 miljoen euro. 

In juni moet er een nieuwe kadernota liggen. Tot die tijd wordt er geen geld uitgegeven, besloten de partijen woensdagavond. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk eind deze maand een gemeenteraadsvergadering waarbij de hand op de knip blijft.

Vierpaardjes
Er zal dus niet, zoals de bedoeling was, ruim 1 miljoen euro worden uitgetrokken voor de noodzakelijke verbetering van de archivering van gemeentelijke stukken. Het is zelfs onzeker of er een besluit wordt genomen over de spoortunnel bij de Vierpaardjes, die, gerekend over meerdere jaren, de gemeente 15 miljoen euro kost.

De vraag is echter of dat besluit überhaupt kán worden uitgesteld zonder de onmisbare bijdragen van Rijk en provincie in gevaar te brengen. Dat wordt nu onderzocht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →