Ophef over snelheidsmeter op autoloze weg

Snelheidsmeter op opmerkelijke plek in Doenrade

Snelheidsmeter op opmerkelijke plek in Doenrade © Annemiek Mommers

Waarom plaatst de gemeente op dit weggetje een snelheidsmeter? Het is een vraag die Doenrade bezighoudt. ‘Het is lachwekkend en geldverspilling.’

Rik van Hulst

Met gefronste wenkbrauwen staan drie buurtbewoners in Doenrade te kijken naar het recent geplaatste ‘smileybord’ op het verlaten landweggetje Annegats. "Waarom staat dat ding hier?”, zegt buurtbewoner Karel von den Hoff. "Gemotoriseerd verkeer heeft hier niets te zoeken. Als ze de straat uitrijden staat er een bord dat aangeeft dat het verboden is om links of rechts de Steenakkerweg op te gaan. En rechtdoor mogen ze ook niet, want de aansluitende landweg is verboden voor gemotoriseerd verkeer. Hier valt weinig snelheid te meten...”

‘Lachwekkend en geldverspilling’ De woorden van de buurman en het aanzicht van een eenzaam smileybord werkt bij de twee anderen op de lachspieren. ‘Het zal een foutje zijn. Het is in ieder geval lachwekkend en geldverspilling’, concluderen ze.

Ook in de raadscommissie werd afgelopen week over het smileybord gesproken. De VVD noemde het plaatsen van het bord ‘lichtelijk onnozel’. VVD-raadslid Niels Meijers: "Het is van de zotte dat er een bord wordt geplaatst op een weg waar nagenoeg alleen wandelaars en fietsers komen. Mensen in de buurt beklagen zich over deze geldverspilling."

Reactie gemeente Wethouder Karel Wolff (VernieuwingsGroep) noemt de vragen rondom het plaatsen van de paal ‘gedoe’. Vragen over de kosten ervan worden door de gemeente deels beantwoord (84 euro voor de werkzaamheden van het plaatsen en verwijderen). "De kosten zijn ook niet van belang. Het gaat om het beleid. We willen op deze plek geen snelheden meten, maar kijken in hoeverre er misbruik wordt gemaakt van de weg”, aldus Wolff. Een beleidsadviseur van de gemeente legt in een mail uit dat ‘de smiley naast snelheden ook voertuigbewegingen registreert’. Want dat het verkeer aan het einde van de straat geen kant op kan vinden ze ook bij de gemeente ‘een rare situatie’ die ze graag willen herstellen’. Dat antwoord doet raadslid Meijers en de inwoners opnieuw de wenkbrauwen fronsen. "Het is recht praten wat krom is”, concludeert Meijers.

Verwarrend Buurtbewoner Von den Hoff: „Waarom spannen ze dan geen kabeltje over de weg? Dat is veel goedkoper. Door het plaatsen van het smileybord suggereer je dat er auto’s mogen rijden. Die komen bedrogen uit. Het is ontzettend verwarrend.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee