Aantal Limburgers met overgewicht neemt toe

© iStock

Het aantal Nederlanders met overgewicht en obesitas neemt nog steeds iets toe. In Limburg harder dan landelijk gemiddeld. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor.

Annelies Hendrix

Alle campagnes en voorlichting ten spijt: Zuid- Limburg is landelijk weer eens ‘koploper’. 16,4 procent van de inwoners kampt met ernstig overgewicht (obesitas). In 2012 was dat nog 14,2 procent.

ToenameOok in Noord- en Midden-Limburg is het percentage gestegen van 13 in 2012 tot 14,2 in 2016. Het gemiddelde landelijk ligt op 13,8 procent in 2016 en dat is een toename van 1 procentpunt ten opzichte van 2012.

Dit blijkt uit de tweede Gezondheidsmonitor, een samenwerkingsproject van alle GGD’en, het CBS en het RIVM. Ruim 60.000 Limburgers van 19 jaar en ouder namen eind 2016 deel aan dit grootschalige gezondheidsonderzoek.

JongerenEpidemioloog KlaasJan Hajema van de GGD Zuid-Limburg in Geleen vermoedt dat obesitas toch nog toeneemt omdat de aandacht voor bewegen en gezonde voeding vooral is gericht op jongeren en niet op volwassenen. "Dat gebeurt natuurlijk uit preventief oogpunt. Bovendien zijn kinderen en jongeren via onder meer scholen gemakkelijker bereikbaar."

Ook het percentage inwoners met overgewicht neemt toe in Limburg: in zuid van 51,5 naar 52,2; in noord van 50,2 naar 51,1.

Lees ook: Grootste gedeelte Limburgers blij met eigen gezondheid

De volledige Gezondheidsmonitor is te vinden op www.volksgezondheidenzorg.info.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee