Een jaar na de magistrale zege: alleen Verstappen zelf bleef nuchter

© EPA

Eén jaar geleden schreef Max Verstappen sporthistorie door als eerste Nederlander en jongste Formule 1-coureur ooit een Grand Prix te winnen. De hype die ontstond tastte het relativeringsvermogen van hele volksstammen aan, op één uitzondering na: Max Verstappen zelf.

Ivo op den Camp

Johee! Johoooo! Jofúckingho wat bizar! De begeleidende woorden van tv-commentator Olav Mol op het moment dat Max Verstappen één jaar geleden als winnaar de finish bij de Grand Prix van Spanje passeert zijn voor eeuwig in het geheugen gegrift van Nederlandse autosportliefhebbers.

HypeDe waanzin slaat toe in een land dat tot die dag slechts terughoudend liefde had betoond voor Formule 1-racen. Een hype zonder weerga is het gevolg. Max Verstappen, 18 jaar en 228 dagen oud op dat moment, is ineens een nationale held; het troetelkind van een natie. Niet geremd door verstand van zaken en enig relativeringsvermogen slaat diezelfde sportnatie compleet door in de adoratie van een sportcoryfee.

Eén jaar later zucht Max Verstappen eens zachtjes als er voor de zoveelste keer herinneringen worden opgehaald aan 15 mei 2016. donderdagmiddag, tijdens een wandeling door de pitstraat voor de fans die een meerdaags ticket hebben gekocht, zijn er tientallen landgenoten die hem toejuichen en met spandoeken verwijzen naar die historische zege.

Tijdens een drietal interviewsessies met nationale en internationale media duiken steeds dezelfde vragen op, verwijzend naar een jaar geleden. Enigszins verveeld antwoordt Verstappen keurig als een repeteermachine op elke vraag.

Het devies van Red Bull Racing voor de eerste race was helder: ‘Max, we vinden dat je er klaar voor bent. Stap in de auto, zonder druk, en doe je ding.’ De rest is geschiedenis, precies zoals de ambitieuze coureur en sportman Verstappen het graag ziet. "Want ik wil vooruit; leef niet in het verleden. Eén overwinning vind ik niet genoeg." Toch, heel stiekem, koestert hij een moment van intense vreugde. "Dat was op het podium, vlak voor het volkslied werd gespeeld, toen ik rechtsonder

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal