100 jaar geleden werd de 'echte’ André Rieu geboren

Print
100 jaar geleden werd de 'echte’ André Rieu geboren

Afbeelding: Harry Disch jr.

Vrijdag is het precies honderd jaar geleden dat André Rieu werd geboren. Senior wel te verstaan, vader van de succesvolle walsenkoning. Waar junior uitblinkt in het lichte genre, daar was senior op serieus klassiek niveau superieur.

Andries Antonie Rieu was geen gemakkelijke man. Niet voor zijn zes kinderen, niet voor de leden van het Limburgs Symfonie Orkest.

Conflicten
In de annalen van het orkest staat de ‘periode Rieu’ (1949-1980) omschreven als ‘rijk aan conflicten’, waarin de dirigent behalve vrienden ook flinke vijanden had. Rieu was een vakman met veel kennis van muziek, maar hij legde ook voor anderen de lat heel hoog.

In meerdere interviews heeft Rieu jr., de leider van het Johann Strauss Orkest, verteld hoe hij onder de druk van zijn vader probeerde uit te komen, omdat hij niet, naar vaders wil, als violist in de ‘zware, serieuze muziek’ terecht wilde komen. In zijn beleving was de opvoeding thuis gevoelloos, streng en ouderwets.

"Mijn vrouw Marjorie heeft me met haar geloof in mijn ideeën over muziek uiteindelijk bevrijd van Beethoven", zei Rieu eens tegen een Franse krant.

Tekort
Toch doet de muziekwereld Rieu sr. schromelijk tekort, als hij alleen om zijn strenge leiding wordt herdacht. Áls hij trouwens al wordt herdacht, want door het bijna verpletterende succes van Rieu jr. is de ‘echte’ André Rieu bijna helemaal verbleekt. En dat is niet terecht.

Rieu sr. (geboren in Haarlem, telg uit een familie die in 1831 naar Nederland kwam) was in de klassieke muziekwereld een grote 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu