"Was de Sovjet Unie ook schuldig aan Tweede Wereldoorlog?"

© De Limburger

De 18-jarige Manon Giesberts uit Vlodrop maakte vrijdag het havo-examen geschiedenis. Ze studeert aan het Lyceum Schöndeln in Roermond.

Redactie

En? was het een drama? "Eigenlijk niet nee. Ik hield mijn hart vast, want de oude geschiedenisexamens waren echt moeilijk. Maar deze leek echt gemakkelijker."

Zat er een moeilijke vraag bij?"Nou, een vraag over de Tweede Wereldoorlog was wel lastig. Iedereen geeft Duitsland daarvan de schuld. De vraag was of ook de Sovjet Unie schuldig was aan de start van de oorlog. En dat moest je dan verklaren. Ik weet eigenlijk niet of ik die vraag wel goed had."

Had je genoeg tijd? "Ja hoor, Ik was na 2,5 uur al klaar. Er stond drie uur voor."

Ga je thuis de antwoorden checken? "Neeee! Echt niet! Stel je voor dat je voor een vraag drie punten kunt krijgen en ik denk dat er twee verdien, maar ik krijg toch maar één. Met die puntentelling kan nog zoveel veranderen, daar wil ik niet naar kijken. Daar krijg ik alleen maar stress van. Bi vakken met veel meerkeuzevragen kijk ik wel."

Hoe heb je je voorbereid op geschiedenis? "Eerst heb ik alles geleerd, daarna heb ik oude examens gemaakt. heel veel. Oefenen, oefenen, oefenen. Want het gaat ook om de vraagstelling. Die moet je begrijpen. Je ziet dan bijvoorbeeld dat er altijd een vraag over de communistische leider Brezjnev in staat. En jawel, dit jaar ook. In de vorm van een prent. Ik denk dat als je maar goede argumenten kunt aanvoeren, dat veel antwoorden goed zijn."

Heb je nog moeilijke examens in het vooruitzicht?"Nou, tegen geschiedenis zag ik heel erg op, maar nu ik weet dat dit goed gegaan is , heb ik ook wel vertrouwen in de talen die ik nog krijg."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee