Limburgse achtbaanfreaks reizen de hele wereld over

Print
Limburgse achtbaanfreaks reizen de hele wereld over

Afbeelding: Getty Images

Ze zitten lachend vijf uur in de ‘Troy’ en reizen de hele wereld over in een vergeefse poging alle achtbanen op aarde af te vinken. "In een achtbaan voel je dat je leeft!”

Persoonlijk heb ik het nooit begrepen. Waarom stel je je als mens bloot aan de volgende ervaring: je wordt tientallen meters omhoog getakeld, vervolgens losgelaten, waarna je met een rotvaart naar beneden schiet, alle kanten wordt opgeschud, een paar keer over de kop gaat en jakkerend door negentig graden-bochten de G-krachten tart.

Als iemand je voorstelt deze ervaring vrijwillig te ondergaan, verklaar je hem of haar voor gek. Je gaat liever gewoon dood. Maar verpak deze sm-achtige ervaring in een attractie met de naam ‘achtbaan’ en miljoenen mensen wereldwijd staan gerust twee uur in de rij voor deze tuchtiging.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Zelf had ik ooit de ‘pech’  bij de opening van de Baron 1898 te zijn, de in 2015  geopende Efteling-achtbaan. Ik was uitgenodigd, omdat de Baron rond een steenkolenmijnthema is opgebouwd. Ik dacht dat ik vanaf de grond verslag mocht doen, maar kreeg een vip-kaartje voor de allereerste rit.

Cola-boeren
Enfin, omdat ik niet kinderachtig wilde zijn, stapte ik in. Dat heb ik geweten. Van de rit kan ik mij twee dingen nog herinneren: het angstaanjagende ‘stilhangmoment’, net voordat je dertig meter naar beneden stort en Giel Beelen die in het karretje achter mij cola-boeren liet. Verder heb ik gegild als een speenvarken en mijn ogen stijf dicht gehouden. Maar ik ben een schijtluis en niet de maatstaf. Want Nederland zit tjokvol achtbaanfans. Op sites als looopings.nl en themepark.nl verklaren ze in fora en babbelboxen hun liefde aan de achtbaan en wisselen ze ervaringen uit.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Aan mijn oproepje om mij te vertellen over hun achtbaan-ervaringen, wordt massaal gehoor gegeven. Als Jehova’s die eindelijk eens vrijuit mogen praten zonder voet tussen de deur, stromen de verhalen binnen. "Eindelijk een journalist die oprecht geïnteresseerd is in achtbanen!”, reageert Brabander Johan van Ruyven.

Freaks
Want te vaak worden ze in Hart van Nederland-achtige tv-programma’s weggezet als freaks die ‘zo maf zijn om uren in een achtbaan te gaan zitten’. En al heeft Bredanaar Simon de Bruijn (22) op een regenachtige dinsdag wel eens vijf uur achter elkaar in achtbaan Troy in Toverland gezeten, een nerd of freak is hij niet. Wel iemand met een enorme fascinatie voor pretparken in het algemeen en achtbanen in het bijzonder. "Ik ben student en daarnaast zelfstandig ondernemer. Daardoor kan ik mijn agenda grotendeels zelf bepalen en dus tijd vrijmaken voor mijn achtbaan-hobby. Ja, ik zit elke twee weken wel ergens in een pretpark en ga in de vakanties naar landen als de VS en China om daar achtbanen te bezoeken.”

 

 

Lees het complete artikel in L-Magazine van zaterdag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →