Wat gaat voor: Moederdag, Max of ontknoping eredivisie?

Print
Wat gaat voor: Moederdag, Max of ontknoping eredivisie?

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer

Het wordt de hamvraag zondag. Wat gaat voor: Moederdag of Max en de zinderende ontknoping van de eredivisie? Want moeder is heilig, maar sport is God

Een dilemma. Vrienden nodigden mij uit om zondagmiddag samen naar Max in de Formule 1 en de ontknoping in de eredivisie te kijken. Want na het afgelopen Oranjeloze EK hebben wij mannen onder elkaar wat in te halen qua sportbeleving.

Chagrijnig
Ik had nog niet ‘ja!’ gejuicht, of in de familieapp floepte de uitnodiging voor Moederdag binnen. O ja. Verrek. Moederdag. Tweede zondag in mei. Vergeet ik standaard. En met mij hele hordes mannen. Op de kleuterschool word je er nog braaf aan herinnerd, daarna is het een dag die bij geen man van boven de zes jaar in het systeem zit. En dus worden we er ieder jaar door overvallen en staan we zondagochtend chagrijnig in de rij bij de Esso voor zo’n fantasieloos boeket waarvan de stengels nog naar diesel stinken.

Pisnijdig
Want al doen moeders alsof het niet erg is als je het vergeet, inwendig koken ze. Typ op Google de woorden ‘Moederdag’ en ‘vergeten’ maar eens in en je belandt op haatfora van Viva en Flair waar vergeetachtige vaders en zonen door pisnijdige moeders verbaal worden geroosterd: ‘Stond ik daar om half zeven ’s morgens maar zelf ontbijt te maken, terwijl meneer zich doodleuk nog een keertje omdraaide!’

Lastiger
Je kunt er dus als man maar beter aan denken, anders wordt het je tot in het graf nagedragen. Toch valt het mij de laatste jaren steeds lastiger om aan de Moederdagplicht te voldoen. Op een of andere manier valt het steeds samen met een enerverende sportzondag vol spektakel en ontknopingen. Moederdag vorig jaar zat ik op een tuinstoel naar een heel saai verhaal van mijn zwager te luisteren, terwijl de Vijverberg ontplofte omdat De Graafschap Ajax van de titel hield.

Studio Sport
Uiteindelijk, onder het mom van ‘even bier halen’, naar binnen geslopen, met pa in mijn kielzog, en boven op zolder de rest van de middag Langs de Lijn geluisterd om het drama van Mokum live mee te krijgen. Want als het om sport gaat, lapt een man alle etiquetteregels aan zijn laars. Ik kan mij van de zondagavonden uit mijn jeugd nog herinneren dat de afspraak was dat om de week mijn moeder en twee zussen Flying Doctors mochten kijken. Want dat was op hetzelfde tijdstip als Studio Sport. In de praktijk hebben ze de dokters nooit zien vliegen. Wij mannen keken Studio Sport. Punt uit. Opzouten met die dokters.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van zaterdag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →