Pool die peuter en grootouders doodreed mag vervroegd de cel uit

De plek van het ongeluk in Meijel.© BD

De Poolse automobilist die 15 maanden de cel in moest voor het doodrijden van een opa en oma en hun kleinkind in Meijel blijkt vervroegd te zijn vrijgelaten.

BD/Maarten van den Hurk

Hij mocht eind april naar huis omdat zijn vriendin moest bevallen en mag niet meer terugkeren naar Nederland. In totaal heeft hij krap negen maanden vastgezeten.

2013Het ongeluk gebeurde zondag 19 mei 2013 in een flauwe bocht aan de Heldensedijk Meijel. Zowel de opa (67) en oma (64) van Ize (2) als Ize zelf, die bij een van de grootouders op de fiets zat, overleden bij het ongeluk. De zaak tegen de Pool leidde tot landelijke discussie over de hoogte van straffen voor veroorzakers van zware verkeersongevallen. De man kreeg aanvankelijk een taakstraf. Daarop gooide Erik Derijks, vader van het omgekomen meisje Ize (2), met een stoel in de rechtbank.

'Ongelooflijk'Derijks werd vrijdagochtend ingelicht over de vervroegde vrijlating. Hij en zijn vrouw Moniek Hanssen, die door het ongeluk ook haar beide ouders verloor, zijn totaal verbijsterd. Derijks: "Ongelooflijk dat dit kan. Wij hadden een streep onder het juridische verhaal gezet maar zo komt alles weer terug. En net nu, volgende week vrijdag is het vier jaar geleden dat het ongeluk gebeurde."

DijkhoffStaatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff heeft nog geprobeerd de vervoegde vrijlating te voorkomen. Hij wees het verzoek aanvankelijk af, omdat de belangen van de veroordeelde Pool niet opwegen tegen de belangen van de nabestaanden én de mate waarin de rechtsorde in Nederland geschokt is. De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing ziet dit anders en heeft Dijkhoff tot een nieuw besluit gedwongen.

StrafverminderingDe Pool maakt nu per saldo gebruik van een regeling die bedoeld is om criminele vreemdelingen het land uit te zetten. Bij hen leidt een strafonderbreking om een bijzondere gebeurtenis bij te wonen tot strafvermindering. Derijks: "Ik ben compleet flabbergasted. Dat er een regeling voor bijzondere gebeurtenissen bestaat dat begrijpen wij nog wel. Maar nu leidt die tot strafvermindering voor een man die er vanaf de eerste dag alles aan gedaan heeft om zijn straf te ontlopen. Onverteerbaar."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal