Spoorbrug gewapend tegen graffiti Geert Wilders

Print
Spoorbrug gewapend tegen graffiti Geert Wilders

Afbeelding: De Limburger/Le Giesen

Venlo - Het bedrijf dat tegelijkertijd de Oosterscheldekering onderhoudt, werkt in Venlo aan een opknapbeurt van de spoorbrug over de Maas. Graffiti daarop kan in de toekomst makkelijk verwijderd worden.

Van de leus ‘Hoe dan Geert?’ op de spoorbrug in Venlo is momenteel alleen nog ‘Hoe dan’ over. De voornaam van de in Venlo geboren politicus Geert Wilders is met zwarte verf onzichtbaar gemaakt. Wellicht gedaan door een sympathisant van Wilders?

Anti-graffitilaag
Voor de mannen van het Gelders Staalstraal- en Schildersbedrijf (GSB) uit Ochten maakt het niets uit. De komende maanden verdwijnt alle graffiti van de spoorbrug over de Maas in Venlo. Als slotstuk van de opknapbeurt krijgt de brug zelfs een anti-graffitilaag. Die moet ervoor zorgen dat de verf van spuiters voortaan relatief gemakkelijk verwijderd kan worden.

Volle beurt
Sinds de week voor Pasen zijn de medewerkers van GSB op, onder of naast de spoorbrug te vinden. In opdracht van spoorbeheerder ProRail geven ze de uit 1963 stammende constructie een zogeheten volle beurt. Het bedrijf begint met de reiniging van het 16.000 vierkante meter tellende staalwerk. Met een hogedrukreiniger verwijderen de werklui vuil, algen en ongewenst verfwerk van de brug.

Deklaag
Daarna ontdoen ze de constructie handmatig van alle roest. Met behulp van mechanisch gereedschap. Daarna worden de ontroeste plekken bijgewerkt, een laag epoxycoating aangebracht en volgt de anti-graffitilaag. Volgens ProRail kan de spoorbrug daarna weer 15 jaar mee. Directeur Elie van Schenkhof van GSB is zo eerlijk te zeggen dat de spoorbeheerder een beter resultaat bereikt als er nog een extra deklaag op de brug wordt aangebracht. Maar dat past niet binnen het budget van 395.000 euro: het bedrag waarmee GSB inschreef tijdens de aanbesteding.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →