Risicoprofiel voor zwangere vrouwen in Limburg

Print
Risicoprofiel voor zwangere vrouwen in Limburg

Afbeelding: Thinkstock

Hoeveel kans is er op complicaties tijdens de zwangerschap? Vrouwen in Midden- en Zuid-Limburg krijgen voortaan zo’n profiel. Noord-Limburg volgt later.

Zwangere vrouwen in Midden- en Zuid-Limburg krijgen voortaan een op maat gemaakt risicoprofiel van de verloskundige en gynaecoloog. Daarin kunnen ze zien hoeveel kans ze hebben op complicaties als zwangerschapsdiabetes of -vergiftiging. Het risicoprofiel zal op termijn ook in Noord-Limburg worden ingevoerd.

Limburg loopt met deze screening voorop in Nederland; tot voor kort was er nog een one size fits all aanpak. Pas als er zich tijdens de zwangerschap problemen voordeden, werd een vrouw doorverwezen naar een gynaecoloog. Dankzij jarenlange studie van de Universiteit Maastricht, het Maastricht UMC+, en intensieve samenwerking met alle Limburgse verloskundigen en gynaecologen is een methode ontwikkeld om risico’s beter en sneller te signaleren. En vervolgens op de persoon toegespitste zorg af te spreken.

Controle
Heel ingrijpend is het opstellen van zo’n profiel niet voor een vrouw, leggen gynaecoloog Liesbeth Scheepers (MUMC+) en epidemioloog Luc Smits (Universiteit Maastricht) uit. "Het zijn dingen die de verloskundige bij een eerste of tweede controle al vraagt. Te denken valt aan aandoeningen in de familie, verloop van vorige zwangerschappen, leeftijd, BMI, roken. Deze antwoorden worden ingevoerd in een computermodel dat direct de kansen berekent.”

De zorgverlener laat het vervolgens aan de vrouw of zij preventieve maatregelen neemt als er een verhoogd risico uitrolt. Scheepers: "Nu hangt het vaak nog af van de dokter of verloskundige of er een advies wordt gegeven. Maar deze patiëntencategorie is jong, mondig en wil zelf meebeslissen.” Zo kan een zwangere vrouw met een verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging besluiten preventieve maatregelen te nemen, zoals het innemen van een lage dosis aspirine.

Bijhouden
De onderzoekers van de Expect-studie, zoals het project heet, houden nauwgezet bij wat het werken met het model oplevert. Smits verwacht dat er wellicht meer risicogevallen worden geregistreerd. "Maar we hopen dat er zich door aangepast gedrag minder complicaties voordoen.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →