Bom onder bundeling diensten in Zuid-Limburg

Print
Bom onder bundeling diensten in Zuid-Limburg

Het pand in Heerlen staat klaar voor ambtenaren uit Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Afbeelding: Peter Schols

Maastrichtse ambtenaren willen niet in Heerlen gaan werken. De ondernemingsraad van Maastricht adviseert ‘zwaar negatief’ over een gezamenlijk dienstencentrum met collega’s van Heerlen en Sittard-Geleen.

De gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen willen hun afdelingen inkoop, ICT en personeels- en salarisadministratie bundelen in één kantoor, het zogenoemde ­Shared Service Centrum Zuid-Limburg (SSC-ZL). Daartoe is een pand aan de CBS-weg in Heerlen verbouwd en voor 10 jaar gehuurd. Maar volgens de ondernemingsraad (or) van de Maastrichtse ambtenaren levert dat niet de beoogde kostenbesparing of kwaliteitsverbetering op.

Kostenbesparing
Aanvankelijk werd gemikt op een kostenbesparing van minimaal 12,8 miljoen euro. Dat is inmiddels bijgesteld naar 3 tot 5 miljoen euro, maar volgens Ron van Wersch, ­vicevoorzitter van de or, wordt ook dat doel niet gehaald. "Integendeel, het gaat juist geld kosten.” Hij denkt dat Maastricht het meeste inlevert bij de krachtenbundeling.

"Samenwerken is prima, maar dat kan nu al. Daar hoef je geen aparte organisatie voor op te richten”, vult or-voorzitter Lewie Bernards aan. Hij ontkent dat Maastrichts chauvinisme een drijfveer achter het verzet is.Hoewel teleurgesteld over het ­negatieve advies, zet het college van burgemeester en wethouders van Maastricht het plan door. De ondernemingsraad overweegt naar de Ondernemingskamer te stappen.

Onrust
De gemeente stelt dat de or - tegen de afspraak in - niet heeft gewacht op een sociaal plan voor de betrokken medewerkers. Dat sociaal plan zal volgens B en W de onrust en ­onzekerheden sterk kunnen terugdringen. Maastricht wil net als Heerlen en Sittard-Geleen - op termijn ongeveer 100 ambtenaren overdragen aan SSC-ZL, zodat er uiteindelijk zo’n 300 mensen in het gezamenlijke kantoor komen te werken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →