GP van Barcelona: De Spanjaarden bleven dit keer opvallend stil

Print
GP van Barcelona: De Spanjaarden bleven dit keer opvallend stil

Afbeelding: ANP

Barcelona! Het is en blijft een bijzondere plek voor Nederlandse sportliefhebbers.

Johan Cruijff werd er een legende en is voor eeuwig verbonden aan de plaatselijke FC. Als speler verloste hij de fatalistisch ingestelde Catalanen van het trauma Real Madrid; later als coach deed hij het nog eens dunnetjes over door FC Barcelona het eerste grote internationale succes te bezorgen. Max Verstappen zette Nederland op de Formule 1-kaart door exact een jaar geleden in Barcelona als eerste landgenoot een Grand Prix te winnen.

Ondenkbaar
Dat laatste feit was in de aanloop van de Grand Prix hét gespreksthema in de paddock, maar allengs verschoof de aandacht steeds meer naar voetbal. In Barcelona – of eigenlijk heel Spanje – is een dag zonder voetbal ondenkbaar. Loop door de straten, kijk de talrijke barretjes in; overal hangen tv-schermen aan het plafond en wordt er voetbal uitgezonden.

Feyenoord of Ajax?
Nu moet je als Nederlander niet in discussie gaan met Spanjaarden om te pochen over grote successen, want vrijwel alle hoofdprijzen worden al jaren gewonnen door clubs van het Iberisch schiereiland. Maar donderdag was het toch net even anders. Carlos Sainz stond die dag nog met een grote glimlach de pers te woord nadat Real Madrid zich de avond ervoor had geplaatst voor de Champions League-finale. Max Verstappen kreeg vragen over de ontknoping van de Nederlandse competitie. Feyenoord of toch Ajax? De apotheose, precies op het moment dat de Limburger hoopt zijn succes van vorig jaar te herhalen.

Beetje afleiding
Onder Nederlandse journalisten is al besloten zondag toch stiekem een lijntje naar Nederland te openen om de titelrace te volgen. Zeker als de Grand Prix zo saai wordt als twee weken geleden in Sochi, kan een beetje afleiding geen kwaad. Dat laatste vond ook een Nederlandse bierbrouwer, die had besloten een veertigtal gasten uit te nodigen om donderdagavond het duel van Ajax bij Olympique Lyon te bekijken.

Geen sinecure, want op hetzelfde moment kwam ook Celta de Vigo in actie bij Manchester United. Dan ligt het niet voor de hand dat in een Spaans etablissement Ajax de voorkeur krijgt, maar in de schaduw van de kathedraal was een uitbater van een bar die beide duels liet zien. Spanjaarden en Britten aan de ene kant; Nederlanders en een verdwaalde Fransman aan de andere zijde. Ook Jos Verstappen was binnengewandeld. Na wat figuurlijk billenknijpen waren de vreugdekreten niet van de lucht. Ajax in de finale. En aan de overkant? Daar bleef het dit keer opvallend stil.