Exitpolls: CDU van Angela Merkel wint in Noord-Rijnland-Westfalen

Print
Exitpolls: CDU van Angela Merkel wint in Noord-Rijnland-Westfalen

Afbeelding: ANP

De christendemocratische partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de CDU, heeft zondag in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) volgens exitpolls de verkiezingen gewonnen met ruim 34 procent van de stemmen.

De regerende coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen zou volgens de opiniepeilers grote verliezen lijden. 

Vertrek
De SPD onder leiding van (NRW-)premier Hannelore Kraft kwam volgens een peiling van de omroep ARD niet verder dan 30,6 procent. Kraft heeft onmiddellijk haar vertrek als landelijk SPD-vicevoorzitter en als partijleder in Noord-Rijnland-Westfalen aangekondigd. De nederlaag is een grote klap voor de kansen van de SPD in de nationale verkiezingen in september.

Ook SPD-leider Martin Schulz kondigde aan maatregelen te nemen na de dramatisch verlopen verkiezingen. Tegen de ARD zei hij dat hij de kritiek die op de partij is geuit zeer ernstig neemt. "Het is een zware dag voor de SPD en een zware dag voor mij persoonlijk."

Kritiek
Kiezers willen volgens Schulz, die in de race is om de nieuwe bondskanselier te worden, dat hij niet alleen maar praat over 'sociale gerechtigheid', maar beter uitlegt hoe de toekomst van de Bondsrepubliek er volgens hem uit moet komen te zien. "Deze kritiek neem ik zeer hoog op en dit gaan we dan ook veranderen."

Schulz ging ook in op de kritiek dat zijn programma te vaag is. "Ik heb die kritiek al van veel mensen gehoord. Ze zeggen: het is een goed programma, maar je moet concreter worden. Dat heb ik mezelf dus voorgenomen." Schulz vroeg wel om wat meer begrip. "Ik ben nog geen honderd dagen voorzitter van de SPD. Ik ben ook geen tovenaar."

Partijen
Volgens de peilingen zou de liberale FDP ruim 12 procent van de stemmen halen. De rechts-radicale Alternative für Deutschland heeft naar het zich laat aanzien met 7,7 procent van de stemmen voldoende aanhang om in het parlement in Düsseldorf te komen. De Groenen hebben volgens de peiling 6 procent van de stemmen behaald tegen 11 procent in 2012.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →