Dumoulin had geluk: 2 centimeter naar links en ik val ook

Print
Dumoulin had geluk: 2 centimeter naar links en ik val ook

Dumoulin komt als derde over de streep in de zware bergrit. Afbeelding: EPA/Alessandro Di Meo

Tom Dumoulin reed zondag naar de derde plaats in de eerste serieuze bergrit van de Ronde van Italië. Dat was een indrukwekkend optreden, dat hem dinsdag na de individuele tijdrit zo maar in de roze leiderstrui kan brengen. "Ik kan er nu niet blij om zijn", mopperde Dumoulin echter.

De Maastrichtenaar doelde daarmee op het uitvallen van zijn ploeggenoot Wilco Kelderman, die na een botsing met een motor moest opgeven.

Ongelooflijk
"Dit is echt zwaar kloten en het overschaduwt deze dag. Of ik nou derde word of wat dan ook, maakt niet zoveel uit. Dit is een gevoelig verlies. Dat ik goed zou zijn, had ik wel verwacht. Maar wat er met Wilco gebeurt, is echt ongelooflijk. Hij had hier zeker top-10 gereden."

"Het is enorm balen dat we Wilco kwijt zijn. Ik had enorm veel vertrouwen in hem. Het is zo jammer dat hij er niet meer bij is", vertelde Dumoulin, die zelf de links van de weg geparkeerde motor nog net had kunnen ontwijken.

Mag niet
"Hoe kan zo'n motorrijder nu denken dat hij daar even stil gaat staan. Wat doe je eraan? Niks. Ik had het geluk dat ik 2 centimeter meer naar rechts reed, anders was ik ook gegaan. Dit mag niet gebeuren."

Dumoulin dacht aan de consequenties. "Als ik in de derde week een slechte dag zou hebben, zou hij er zeker voor me zijn geweest om me er doorheen te slepen. Gelukkig heb ik met Laurens ten Dam en Chad Haga nog twee mannen die heel goed bergop reden vandaag, maar het was nog beter geweest met Wilco erbij. De groep hing aan elkaar, we hadden het echt gezellig. Maar ja, we moeten door en de knop omzetten. De Giro wacht op niemand hè."