Hartenkreet na ongeluk: laten we ook naam van dode Roemeen eren

Print
Hartenkreet na ongeluk: laten we ook naam van dode Roemeen eren

Afbeelding: David Dunnaway

Een hartenkreet van Ron van Baden krijgt veel bijval op sociale media. Hij heeft er grote moeite mee dat er bijna achteloos gereageerd wordt op de dood van een Roemeense arbeidsmigrant in Montfort.

"De dood van een onbekende arbeidsmigrant. Laten we zijn of haar naam eren!", zo begint hij zijn relaas. 

Dodelijk ongeluk
In Montfort werd zaterdag een Roemeense aspergesteker aangereden door een bus. Van Baden beschrijft in een bericht op Facebook hoe er in het dorp commotie ontstond toen bleek dat er een ernstig ongeluk was gebeurd. 

Dat veranderde toen bleek dat het om een overleden Pool of Roemeen ging. "Er worden geen verdere vragen meer gesteld. Geen vragen als: Hou oud is hij?, Heeft ie kinderen, een partner, broers of zussen, een vader en een moeder (voor wie het morgen ook moederdag is?), Wie gaat het hen vertellen?, En ja, wat is eigenlijk zijn naam?", zo schrijft hij.

Lees ook: Roemeense aspergesteker (24) komt onder bus en overlijdt in Montfort

De naam
En dat heeft Van Baaden gestoord. "Misschien eten mensen morgen asperges. Het witte goud uit Limburgse grond. Montfort kijkt morgen weer massaal naar Max. We hebben het over de upgrade van de RB 13. We gaan naar het Moferter Oldtimer Treffen. We zijn geinteresseerd in wat Ajax en Feyenoord doen. Maar wie o wie liet vandaag het leven op Montfortse grond. Wat was de naam die zijn of haar ouders bedacht en gegeven hebben; de naam die deze persoon uniek maakte."

Reden voor de man om een oproep te plaatsen. "We hebben het veel over arbeidsmigranten, we zien ze nu vaak lopen met Emté tassen door het dorp. Langs de wegen op weg naar hun weinig gerieflijke onderkomens. Om voor een habbekrats te werken zodat wij die asperges kunnen eten. Laten we proberen zijn naam te weten komen en massaal delen. Geef onze arbeidsmigranten een gezicht door nu ons respect te tonen voor hem wiens gelaat we nooit meer in leven zullen aanschouwen. Zij horen bij ons, zij zijn ons."

Veel bijval
Het relaas van Van Baaden slaat aan. Dik 24 uur na het plaatsen is het bericht al meer dan 150 keer gedeeld en hebben meer dan 650 mensen het verhaal geliked. Ook in de bijna 200 reacties onder het verhaal is er veel bijval voor Van Baden. Zo schrijft Chantal van Dijck: "Potverdorie mooi geschreven. Dat is precies hoe ik erover denkt. Het is maar een Pool of Roemeen dus de naam doet er niet toe."

Ook de arbeidsmigranten zelf hebben waardering voor het bericht. "Dat is zo lief en menselijk wat jullie hier allemaal schrijven over ons buitenlanders. Veel van ons hebben inderdaad zelf de keuze gemaakt om hier naar toe te komen, ten koste van contacten met onze familie. Dat zullen wij nooit terug krijgen. Behalve alle liggende bierblikjes proberen wij ook met onze harde werk ons best te doen en een goede indruk achter te laten. Ik vind het prettig dat dat gewaardeerd wordt. Mijn medeleven aan de nabestaanden", schrijft Agnieszka Pasek bijvoorbeeld. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →