Q-Park worstelt nog steeds met gevolgen cyberaanval

Print
Q-Park worstelt nog steeds met gevolgen cyberaanval

Afbeelding: ANP

Q-Park worstelt nog volop met de gevolgen van de cyberaanval van afgelopen vrijdag.

Het Maastrichtse bedrijf, dat in Nederland 262 parkings en parkeergarages uitbaat, kan nog niet zeggen wanneer de problemen helemaal zijn opgelost.

Slagbomen geopend
Volgens een woordvoerster wordt 'met man en macht' gewerkt om de storingen die zijn ontstaan door de zogenoemde ransomware-aanval op te lossen. Q-Park benadrukt dat er 'overal' gewoon geparkeerd kan worden. Uit voorzorg zijn op enkele locaties, zoals bij de parking aan de Cabergergweg in Maastricht en bij enkele P+R-locaties in Limburg de slagbomen geopend zodat automobilisten kunnen uitrijden.

Herstellen
Volgens Q-Park is de situatie in Nederland onder controle, maar is het bedrijf nog druk bezig met het herstellen en vervangen van computersoftware. Hoelang dat gaat duren, is nog niet te zeggen, laat de woordvoerster weten. Ook heeft ze nog geen idee waarom Q-Park zo hevig is getroffen. Het bedrijf kan nog niet aangeven wat de financiële schade van de cyberaanval is.

Geluk gehad
Op Q-Park na lijkt de rest van ondernemend Limburg de dans ontsprongen te zijn. Werkgeverskoepel LWV had gisteren geen signalen van problemen bij Limburgse bedrijven door aanval met de WannaCry-hack. "We hebben ook geïnformeerd bij een grote IT-dienstverlener die de automatisering regelt voor veel Limburgse ondernemingen, maar ook daar was geen sprake van problemen", aldus een woordvoerster. "Het lijkt erop dat we geluk hebben gehad, maar het is natuurlijk wel een signaal dat bedrijven alert moeten blijven."

Op chemiepark Chemelot in Geleen, waar grote bedrijven als DSM, Sabic en OCI Nitrogen zijn gevestigd, waren volgens een woordvoerder geen problemen bekend die gerelateerd zijn aan de cyberaanval.