Explosieve toename ladingdiefstal, politie neemt maatregelen

© ANP

Het aantal gevallen van ladingdiefstal stijgt explosief, blijkt uit de nieuwste politiecijfers.

AD/Peter Winterman

In de eerste drie maanden van dit jaar registreerde de politie 136 ladingdiefstallen en pogingen daartoe: een stijging van 46 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2016.

A73 en A67Uit internationale cijfers blijkt dat het aantal ladingdiefstallen in heel Europa toeneemt. Kleding, computers, drank, sigaretten, cosmetica en auto-onderdelen: voor ladingdieven zijn vrachtwagens rijdende goudmijntjes. Parkeerplaatsen langs de snelwegen A73 en A67 zijn dit jaar favoriet. Op die plekken, waar chauffeurs ook overnachten, sloegen de bendes de afgelopen maanden het vaakst toe.

Weinig aangiftesOmdat transportbedrijven te weinig aangifte doen, opent de politie vandaag een speciaal telefoonnummer waar gedupeerde chauffeurs zich 24 uur per dag kunnen melden. "We weten dat het veel vaker voorkomt", zegt politiewoordvoerder Ed Kraszewski. "De aangiftebereid is laag, omdat chauffeurs vaak geen tijd hebben om naar een politiebureau te rijden."

350 miljoenBrancheorganisatie TLN schat dat de schade door ladingdiefstal in Nederland zo’n 350 miljoen euro per jaar is. "Transportbedrijven hebben nog te vaak het gevoel dat de politie niets doet met een aangifte", zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. "Terwijl juist aangiftes ontzettend belangrijk zijn om dit groeiende probleem aan te pakken."

Veel vrachtwagenchauffeurs zijn doodsbenauwd dat hun lading wordt gestolen, weet Van Dijk. Vaak gebeurt het ongemerkt, terwijl een bestuurder een tukje doet in de cabine. Maar andere keren gaat het met fors geweld en onder bedreiging.

Buitenlandse bendesVolgens politiewoordvoerder Kraszewski richten steeds meer buitenlandse bendes hun pijlen op Nederlandse vracht. "Ook dit jaar hebben we een paar gevallen gezien waarbij de lading vermoedelijk al rijdend is gestolen. Dat leidt tot levensgevaarlijke capriolen op de wegen in Nederland. Voorheen waren het vooral criminelen uit Nederland die de trucks leegroofden. Nu hebben we aanwijzingen dat het gaat om buitenlanders. Die verplaatsen zich voortdurend van het ene land naar het andere land. Daardoor is het lastig om ze aan te pakken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee