Strafzaak Roda-investeerder Korotaev draait om dik 17 miljoen euro

Print
Strafzaak Roda-investeerder Korotaev draait om dik 17 miljoen euro

Investeerder Korotaev (rechts) op het ereterras bij Roda. Afbeelding: Ermindo Armino

Roda-investeerder Aleksei Korotaev is verwikkeld in een zakenoorlog met een firma in de Emiraten. Op de ongedekte cheque die hij tekende, stond 17,7 miljoen euro, een bedrag dat de totale begroting van Roda JC ver overstijgt.

Helin International, gevestigd in Ras al Khaimah, deed op 5 februari aangifte tegen Korotaev. Al een week later volgde een veroordeling, door rechter Ali Abdul Wahhab. Korotaev hangt drie jaar cel boven het hoofd, tenzij hij er in slaagt het miljoenengeschil uit de wereld te helpen.

Op de cheque stond een bedrag van 70.945.000 dirham, omgerekend 17,7 miljoen euro. Drie goed ingevoerde bronnen bevestigen dat onafhankelijk van elkaar tegenover deze krant.

Lees ook: Miljoenen van Aleksei zijn al in Kerkrade, maar Roda kan er niet aan 

Aangifte
Helin International, dat maandag niet bereikbaar was voor commentaar, treedt op als tussenpersoon voor investeerders. Korotaevs bedrijf AK Investment Holding Limited (Akihl) verklaarde eerder zelf ook aangifte te hebben gedaan tegen de twee directeuren en een grote klant van de onderneming die hem heeft beschuldigd. Akihl bezweert dat het tekenen van de ongedekte cheque ofwel het gevolg van een misverstand is ofwel van een opzet om Korotaev in diskrediet te brengen.

De investeerder heeft een groep advocaten ingeschakeld die al maanden bezig is om de zaak op te lossen. Zij tekenden al eind februari beroep aan. Dat diende in april. Binnenkort zou er een tweede zitting zijn op de rechtbank in Dubai. Daar zullen de advocaten van Korotaev opnieuw pogen hun cliënt vrij te krijgen.

Lees ook: 'Roda-redder Korotaev gaat in hoger beroep'

Op losse schroeven
Roda JC heeft zakelijke contacten in en rond de club aangewend om te onderzoeken wat er rond Korotaev speelt in Dubai.  De tot play-offs veroordeelde club is niet alleen onzeker over de sportieve toekomst, ook de miljoeneninvestering van Korotaev staat op losse schroeven. De Zwitserse Rus heeft naar verluidt twee miljoen euro bij een notaris geparkeerd. Dat geld zou met name bedoeld zijn om volgend seizoen de salarissen van vijf tussentijds aangetrokken spelers te betalen. Maar zolang Korotaev in de cel zit, kan Roda JC niet aan dat geld.

Vier begrotingen
Roda heeft inmiddels liefst vier begrotingen opgesteld voor volgend seizoen. In het ongunstigste scenario (eerste divisie zonder Korotaev) daalt het budget van tien naar zes miljoen. In het gunstigste geval (eredivisie mét de miljoenen van Korotaev) mikt de club op een verdubbeling naar twintig miljoen, een variant die verder weg lijkt dan ooit.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee