Ondernemend Limburg heeft behoefte aan totempalen

© Berend Vonk

Een investeringsimpuls van vijf miljard euro. Ondernemend Limburg heeft een kostbaar verlanglijstje opgesteld voor het nieuw te vormen kabinet in Den Haag. "Het is belangrijk dat we ambitie uitstralen.”

Will Gerritsen

Of we overvragen? Jan Zuidam, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), blijft in de plooi. "De projecten waar we om vragen, betreffen reële zaken. De verbreding van de A67 moet gebeuren, die Nedcar-spoorlijn moeten we gewoon hebben. In onze investeringsagenda zul je niets aantreffen dat in de categorie ‘wishful thinking’ thuishoort.”

HuizenhoogMaandag hebben de Limburgse Tweede Kamerleden en gedeputeerden de investeringsagenda ‘Limburg Next Level’ ontvangen van Ondernemend Limburg. In deze club werken de Limburgse ondernemersorganisaties samen: LWV, MKB-Limburg en LLTB (agrarisch Limburg). Hun inzet - onder het motto ‘Limburg maakt Nederland groter’ - is huizenhoog: ze willen van het Rijk en de EU een investeringsimpuls van vijf miljard euro voor de periode van vijf jaar. Met nog eens een miljard euro daarbovenop - uit de zak van ondernemers, onderwijs en overheid in Limburg zelf - moet ‘onze’ economie krachtig worden versterkt.

VerlanglijstjeMaar belandt hun verlanglijstje niet tussen de dikke stapel boodschappenlijstjes van andere belangenorganisaties die zich al in Den Haag hebben gemeld? Voorzitter Léon Faassen van de LLTB: "Maar wij zeuren niet. Wij zien kansen, dragen zelf ook bij. Dit is een positief verhaal, een krachtig signaal.” Jan Zuidam: "Het is belangrijk dat Limburg ambitie uitstraalt.”

TelescoopAmbitie: dat geldt zeker voor de gewenste Einstein-telescoop, een hightech ondergrondse zwaartekrachtdetector waarvoor de ondernemers een bijdrage van een à twee miljard euro verlangen. Zuidam trekt de vergelijking met het CERN bij Genève waar een groot leger topwetenschappers onderzoek doet met immense deeltjesversnellers. "Met de Einstein-telescoop trek je hoogwaardige kennis naar de provincie, je brengt hier nieuw elan. Daarnaast hebben we behoefte aan totempalen waarmee Limburg zich kan presenteren. We staan er goed voor, hebben alle reden om trots te zijn op Limburg. Dan heb je een totempaal nodig, zoals VDL Nedcar is."

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee