Irakees krijgt zeven maanden cel voor brandstichting in azc

© iStock

Een 33-jarige Irakees is door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot zeven maanden cel voor een poging tot brandstichting in het asielzoekerscentrum in Heerlen vorig jaar november.

Benti Banach

Omdat hij kort na de brandstichting is opgepakt, komt hij snel op vrije voeten. Wel houdt hij nog een voorwaardelijke celstraf van vijf maanden.

Veel gedronkenWisam A. had op 3 november 2016 in de keuken van het asielzoekerscentrum een snee in een gasslang gemaakt en er een aansteker bij gehouden. Daardoor ontstond een klein vuur. De Irakees wilde een eind aan zijn leven maken omdat zijn asielaanvraag die dag was afgewezen. Ook had hij veel gedronken voordat hij de brand had gesticht.

GestokenDe rechtbank vindt dat hij met de brandstichting het leven van de bewoners van het azc op het spel heeft gezet. Ook heeft hij een medebewoner van het azc gestoken toen die de gaskraan dichtdraaide en het vuur wilde blussen, wat de rechtbank ziet als een poging tot zware mishandeling.

Schade vergoedenOok werd hij verdacht van het steken van een medegedetineerde in de Geerhorst-gevangenis in Sittard begin januari dit jaar. Hiervan is hij vrijgesproken. A. moet wel de brand schade in het azc vergoeden: 375 euro.

De Irakees gaf tijdens de zitting aan veel spijt te hebben van zijn daad. De officier van justitie wilde niet de hoogst mogelijke straf eisen, omdat het hoger beroep in zijn asielprocedure daarmee kansloos zou zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee