'Donald Trump deelde geheime informatie met Russen'

Trump en Lavrov in het Witte Huis.

Trump en Lavrov in het Witte Huis.© EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn ontmoeting vorige week met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov geheime informatie prijsgegeven.

ANP

Dat meldt de Washington Post maandag.

Islamitische StaatVolgens bronnen binnen het Witte Huis zou het gaan om uiterst gevoelige informatie die een belangrijke inlichtingenbron betrokken bij Islamitische Staat in gevaar zou hebben gebracht. De informatie die Trump al dan niet met opzet prijsgaf, zou via een kanaal zijn gewonnen dat geen toestemming heeft gegeven om de informatie door te geven aan Rusland. De gevoeligheid van de informatie zorgde ervoor dat alleen enkele specifieke functionarissen ervan op de hoogte waren en dat ook bondgenoten niet op de hoogte mochten worden gesteld.

Naast Lavrov zou ook de Russische ambassadeur Sergej Kisljak de geheime informatie hebben aangehoord. Het prijsgeven van de informatie heeft als consequentie dat de bron, die goed ingevoerd is bij IS, gevaar loopt en dat de samenwerking met de betreffende geallieerde partner ook op losse schroeven staat.

Uit de school geklaptTrump ontving woensdag Lavrov en Kisljak in het Witte Huis. Tijdens het gesprek dwaalde de Republikein af en begon hij volgens de Post in detail te treden over een gevaar vanuit IS met betrekking tot het gebruik van laptops in vliegtuigen. "Trump heeft meer informatie gedeeld met de Russen dan wij hebben gedaan met onze bondgenoten", citeerde de krant een betrokken functionaris.

Meerdere bronnen zouden aan persbureau Reuters het verhaal hebben bevestigd. Trump zou uit de school zijn geklapt over een geplande actie van IS.

'Niet gebeurd'De nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Herbert McMaster, ontkent dat Trump geheime informatie heeft gedeeld met Rusland. "Ik was erbij en het is niet gebeurd", zei McMaster tijdens een ingelaste persbijeenkomst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee