Koppel riskeert celstraf voor hongerdood van baby

© Shutterstock

Een Belgisch koppel riskeert anderhalf jaar cel omdat ze geen dokter raadpleegden voor de eetproblemen van hun zoontje.

Redactie

Baby Lucas (zeven maanden) woog amper 4,3 kg, was uitgedroogd en had niets in zijn maag toen zijn ouders het halve land doorkruisten om hulp te zoeken bij een homeopathische arts in Bilzen, op zo'n 20 kilometer van Maastricht. Hun kindje stierf op de spoedafdeling van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.

Bidprentje in luierLucas werd op 6 juni 2014 door de politie binnengebracht op de spoed van het Jessa Ziekenhuis. De artsen konden enkel vaststellen dat de baby, die in zijn luier een bidprentje had, overleden was. Het verslag van de dokter toonde aan dat hij ‘pathologisch ondervoed’ was.

De baby was kort voor zijn dood uit de auto van zijn ouders uit Beveren gehaald. Die hadden met hun stervende kind een rit van een uur naar Bilzen gemaakt om daar een homeopathische dokter te raadplegen. Die stuurde hen meteen door naar het ziekenhuis, maar toen was het al te laat.

MelkdieetHet koppel moest zich maandag verantwoorden voor de rechtbank in Hasselt omdat ze hun kind nooit het juiste voedsel en de juiste verzorging hadden gegeven. De ouders bleken op eigen houtje een melkdieet voor Lucas te hebben samengesteld. Ondanks het feit dat het kind fel vermagerde en er volgens mensen uit hun omgeving grauw uitzag en naar lucht hapte, raadpleegden ze geen arts.

“De ouders stelden zelf de diagnose dat hun kind glutenintolerant was en aan een lactoseallergie leed”, aldus de officier van justitie. "Bij geen enkele arts was er een dossier over Lucas en bij Kind & Gezin wist men van niets. Het koppel heeft steeds heil gezocht in lapmiddelen, hun idee van geneeskunde heeft hun kind het leven gekost. Toen het al bijna te laat was kozen ze er ook nog eens voor om naar Bilzen te rijden in plaats van naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis." Hij vroeg voor beiden een celstraf van 18 maanden.

Niets ongewoonsDe ouders verdedigen zich: “We zijn nooit met Lucas naar de dokter geweest omdat we nooit iets ongewoons hebben opgemerkt”, sprak de vader. “Soms kwam hij bij en soms viel hij af”, vertelde de moeder in tranen. “Wij hebben de dood van ons zoontje nooit gewild.”

“Deze mensen zijn kapot van wat er met hun zoontje is gebeurd”, zegt hun advocaat Karine Van Meirvenne. “Lucas had eetproblemen. Hij kreeg krampen door flessenvoeding en zijn ouders hebben allerlei alternatieven geprobeerd. Havermelk, rijstmelk, boekweitmelk, griestmelk, quinoamek… Allemaal producten die ze ook in hun winkel verkopen. De toestand van Lucas was soms minder goed, maar nooit heel zorgwekkend.”

De rechter doet op 14 juni uitspraak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee