Dijkhoff maakt excuses na vrijlating Poolse doodrijder

Nabestaanden Erik Derijks en Moniek Hanssen.

Nabestaanden Erik Derijks en Moniek Hanssen.© BD/Van Assendelft Fotografie

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft zijn excuses aangeboden aan nabestaanden Erik Derijks en Moniek Hanssen, de ouders van de 2-jarige Ize, die in 2013 samen met haar grootouders werd doodgereden in Meijel

De Redactie

Zij hadden eerder moeten worden geïnformeerd over de vrijlating van de Poolse chauffeur die het ongeluk veroorzaakte.

Vervroegd vrijgelatenDe nabestaanden werden vorige week volslagen verrast door een telefoontje van de officier van justitie. Die meldde dat de Pool eind april vervroegd was vrijgelaten. Hij mocht zijn vriendin bezoeken omdat die op het punt stond te bevallen. De man had in hoger beroep vijftien maanden cel gekregen, maar heeft er maar negen uitgezeten. Omdat hij inmiddels in Polen is, mag hij niet meer terugkeren naar Nederland. Dat heeft te maken met een regeling die eigenlijk bedoeld is om criminele vreemdelingen buiten de deur te houden.

Eerder geïnformeerdDijkhoff probeerde de vervroegde vrijlating van de Pool nog te voorkomen, maar slaagde daar niet in. Tijdens een debat in de Tweede Kamer gaf de staatssecretaris dinsdagmiddag toe dat de nabestaanden eerder geïnformeerd hadden moeten worden over de vrijlating.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee