CDA: meer toezicht na financiële strop Venlo

© ANP

Het CDA in het Limburgs Parlement wil dat bekeken wordt of de provincie het financieel toezicht op gemeenten kan aanscherpen. Dit naar aanleiding van de crisis in Venlo, waar vorige week een tekort aan het licht kwam van twaalf miljoen op het sociaal domein.

Redactie

De gemeente hield rekening met een tekort van ruim 4 miljoen over 2016, daar was ook geld voor opzij gezet. Maar dat bedrag bleek dus bijna drie keer zo hoog te zijn. Tot duidelijk is hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat de consequenties zijn voor Venlo, neemt de gemeente geen beslissingen meer die geld kosten.Onaangename verrassingenHet CDA in Provinciale Staten vreest nu dat andere Limburgse gemeenten ook voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan. Om dat te voorkomen zou de provincie strenger op gemeenten moeten toezien, als die bevoegdheid er tenminste is. De partij wil dat dit onderzocht wordt.Extra raadsvergadering over miljoenentekort VenloDebacleHet tekort is ontstaan op het sociaal domein, dat in 2015 werd overgedragen van Rijk naar gemeenten. Omdat de provincie die overgang in het begin heeft begeleid, wil het CDA ook uitgezocht hebben of Gedeputeerde Staten dit debacle in Venlo hadden moeten zien aankomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee