Politie: toeristen zijn te laks met dure spullen

Print
Politie: toeristen zijn te laks met dure spullen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Het aantal diefstallen uit geparkeerde auto’s blijft in Valkenburg opvallend hoog. De oorzaak: toeristen laten dure spullen zichtbaar in hun wagen liggen.

Vorig jaar heeft de politie opnieuw honderdvijftig meldingen binnengekregen van opengebroken auto’s. Daarmee is Valkenburg met afstand koploper in het Heuvelland: uit buurgemeente Meerssen kreeg de politie circa zestig aangiftes binnen, uit Eijsden-Margraten ongeveer vijfentwintig. 

Hotspots
De politie ziet drie ‘hotspots’ in Valkenburg: de parkeerplaatsen op de Cauberg, onderaan de Daalhemerweg en bij de voetbalvelden van Walram aan de Oosterweg. Met de regelmaat van de klok worden daar auto’s opengebroken en leeggeroofd. 

Laconiek
Diefstal uit auto’s is al jaren een groot probleem in Valkenburg, zegt Lou Notten, chef van het basisteam Heuvelland. Zijn agenten krijgen daar maar geen greep op. Omdat met name toeristen veel te laconiek omgaan met hun spullen, constateert hij: ondanks waarschuwingen laten zij telkens weer kostbare spullen in hun wagen liggen, en wel zo dat iedereen dat goed kan zien. Omdat het vaak om auto’s van toeristen gaat, kan de politie volgens Notten ook weinig aan preventie doen. Inwoners van het Heuvelland kan de politie nog wel bereiken via de lokale pers of eigen folders, zegt hij, maar toeristen en dagjesmensen zien die doorgaans niet: "Zij zijn na een paar dagen alweer weg."

Fietsendiefstal
Een andere ‘topper’ blijft in Valkenburg de diefstal van fietsen. De daders hebben het vooral gemunt op dure racefietsen. Ook daarbij is achteloosheid bij de gedupeerden een serieus probleem, vindt Notten: "Wij vragen mensen via de hotels om hun fiets goed af te sluiten, maar desondanks verdwenen tijdens de laatste Amstel Gold Race in Valkenburg weer meer dan twintig fietsen."

Betere afspraken
De politie wil fietsendieven de wind uit de zeilen nemen door betere afspraken te maken met opkopers in de regio. Het is de bedoeling dat die fietsen die ze aankopen digitaal registreren. Het systeem stuurt dan automatisch een bericht naar de politie als een fiets of e-bike wordt ingevoerd die mogelijk afkomstig is van diefstal. Daarbij kijkt de politie niet alleen naar Valkenburg, zegt Notten, maar naar de hele regio.