Hulpverlening Mondriaan aan jeugd stokt door vertrek drie behandelaars

Print
Hulpverlening Mondriaan aan jeugd stokt door vertrek drie behandelaars

Een gebouw van Mondriaan op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger

GGZ-instelling Mondriaan neemt al weken nagenoeg geen jeugdigen meer op met psychische problemen, omdat er niet genoeg artsen zijn die hen kunnen behandelen. De zorginstelling kampt met een capaciteitsprobleem: drie van de tien behandelaars op de betreffende afdeling zijn in korte tijd vertrokken.

In spoed- en crisissituaties blijft wel altijd hulp beschikbaar, zo benadrukt Mondriaan. Overigens is de instelling dat wettelijk ook verplicht. Per geval wordt bekeken hoe urgent de hulpvraag is, aldus een woordvoerster. Ze ontkent dat sprake is van een volledige opnamestop. 

Wachtlijst
De kwestie speelt sinds 1 mei. Inmiddels staan er bijna vijftig cliënten op de wachtlijst. Normaal gesproken worden er bij Mondriaan maandelijks zo’n honderd behandeld. Het gaat om kinderen en jongeren tot 18 jaar met gedragsproblemen als ADHD, een angst- of eetstoornis, autisme, een psychose, depressie of een game- of middelenverslaving. 

Elders onderbrengen
Mondriaan biedt ambulante hulpverlening, maar cliënten kunnen ook worden opgenomen. Dat gebeurt in Heerlen of Maastricht. 
Mondriaan probeert in overleg met ketenpartners zoals Xonar, de Koraal Groep, het MUMC en Zuyderland cliënten tijdelijk elders onder te brengen.

Nieuwe collega
Waarom de twee psychiaters en een klinisch psycholoog bij de afdeling kinderen en jeugd vertrokken, weet de woordvoerster niet. "De transitie in de jeugdzorg vraagt veel van de sector. Het zou kunnen dat dit voor betrokkenen een rol heeft gespeeld. Het is lastig om nieuwe, gekwalificeerde mensen te vinden. Voor iedereen." Niettemin hoopt de woordvoerster dat al per 1 juni de capaciteit met een eerste nieuwe collega kan worden uitgebreid. 

Tekort
Financieel gaat het al langer niet goed met Mondriaan, de grootste aanbieder van geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg. De organisatie sloot 2015 af met een tekort van 2,6 miljoen euro. Volgens de woordvoerster hebben de acute capaciteitsproblemen bij kind en jeugd niets te maken met de financiële situatie.