Ouders Nicky Verstappen: 'Er zijn mensen die de waarheid kennen'
© De Limburger
De moord op het jonge voetballertje Nicky Verstappen is een jaar na dato nog lang niet vergeten. Zijn ouders blijven zoeken naar de waarheid.
Fier wappert de Ajax-vlag op de begraafplaats plaats aan de Pater van Donstraat in het Roggelse kerkdorp Heibloem. De zon schijnt meedogenloos. Het vaantje neemt zelfs het kleinste zuchtje wind te baat. Stil protest zonder woorden. Symbool voor de levenslustige Nicky Verstappen, pas elf jaar oud en dus veel te vroeg gestorven. Onnodig ook. Bruut vermoord op de Brunssummerheide in de vroege ochtend van 10 augustus vorig jaar, ver weg van zijn ouders Peter en Berthie Verstappen en zusje Femke.
Hartenkreet"Er zijn mensen die de hand hebben gehad had in de dood van onze zoon en broer. Er zijn dus mensen die de waarheid kennen. Misschien wel mensen uit Heibloem." Een schrijnende hartenkreet van het gezin zin Verstappen deze week in het plaatselijke parochieblaadje Erica Heibloem. De onderdrukte woede is te lezen tussen iedere pijnlijke regel door. "Is de goede naam van de gemeenschap of Stichting Joos Barten Jeugdwerk meer waard dan de waarheid?", luidt de tekst.verder.
En: "Zolangwij lang wij op onze vragen - waar is Nicky aan gestorven en heeft hij nog moeten lijden voor zijn dood - geen antwoord hebben, blijven we ernaar zoeken met alle hulp van Peter R. de Vries en advocaat Stassen. Mag dat a.u.b.? Wat zou U als vader en moeder voor Uw zoon doen?"
VerscheurdDe hechte gemeenschap van Heibloem is weliswaar nog steeds één in het verdriet om het verlies van haar geliefde voetballertje, maar wordt tegelijkertijd ook verscheurd door roddel- en achterklap, door vingerwijzingen naar mogelijke dader(s). Suggesties in het televisieprogramma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries hebben tweespalt gezaaid onder de bevolking. Heibloem schuwt de publiciteit. Vreemdelingen en pottenkijkers zijn niet gewenst. Voordeuren slaan dicht, fietstrappers malen stug door. Niemand wil praten over het beladen onderwerp, bang om het precaire evenwicht in het dorp - verder - te verstoren.
"Bij het zoeken naar de waarheid hebben we de steun van vrienden en bekenden, maar wordt het ons door velen kwalijk genomen - van wie we het eigenlijk niet gedacht hadden - dat we doorgaan met zoeken", zegt de tekst van de Verstappens in het parochieblaadje daarover.
VerdrietigMoeder Berthie Verstappen wil graag haar verhaal kwijt aan de krant. "Alleen niet nu. Natuurlijk wil ik de buitenwereld vertellen wat er allemaal is gebeurd en gedaan en wat niet", laat ze telefonisch weten. "Maar het is te vroeg. Het verhaal is niet af. Er zijn nog aanwijzingen die we moeten nazoeken, mogelijke aanknopingspunten."
Want de moordenaar van haar zoontje moet gevonden worden. Dat is het allerbelangrijkste en daar mag niets tussen komen. "Zolang ik hoop heb kan ik niet met bepaalde zaken naar buiten treden", zegt ze nog steeds erg verdrietig.
Spreekrecht in de rechtszaal: ‘Bij de eerste keer monster kijk ik niet op, maar ik grijp in als het voortdurend klinkt’
Soms worden cold cases na jaren toch opgelost: dankzij nieuwe technieken of omdat daders hun geheim alsnog opbiechten
DNA-techniek biedt kansen bij oplossen ernstige misdrijven: ‘De ontwikkelingen gaan zo snel’
Advies aan Hoge Raad: fout bij beëdiging geen gevolgen