Verdriet om vernielingen monument Nicky: 'Zo pijnlijk'

© Luc Lodder

Alsof al die vragen over de dood van Nicky Verstappen nog niet genoeg zijn. Twaalf jaar na dato worden de ouders telkens weer geconfronteerd met vernielingen aan het gedenkteken voor de jongen uit Heibloem.

Redactie

Vandaag is het precies twaalf jaar geleden dat het lichaam van Nicky Verstappen op de Brunssummerheide werd gevonden.

PijnlijkZijn familie hoopt nog steeds vurig opheldering te krijgen over de raadselachtige dood van hun zoon. Maar ze steken voortaan geen energie meer in het gehavende zuiltje dat Nicky moet gedenken. Zinloos en pijnlijk. "Het is zinloos voor ons om het monument weer te repareren of te vervangen", zegt Nicky’s moeder Berthie Verstappen. "Het is zo pijnlijk als het steeds opnieuw wordt vernield dat we het maar laten", vult vader Peter aan.

Bij de open plek op de Brunssummerheide waar Nicky is gevonden, is op 8 juni 2001 een natuurstenen zuiltje met inscriptie geplaatst. Ter nagedachtenis aan de elfjarige jongen uit Heibloem die op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp de dood vond. Een verwarde man uit Landgraaf slaat vlak voor Kerstmis 2007 met een hamer in op het zuiltje.

MoordenaarDeze man, Eric A. is daarvoor ook opgepakt en veroordeeld. Deskundigen zeggen dat hij diverse psychische stoornissen heeft en in een ‘huiveringwekkende fantasiewereld’ leeft. A. vernielt het monument "om te bewijzen dat het verschrikkelijk is dat een moordenaar rondloopt doordat de politie haar werk niet doet. Je kunt in deze wereld een kind vermoorden en de politie boeit het niks", zegt A. in januari 2008 tegen de rechter. De vernieling geeft hem een ‘bepaalde rust’. Wel betuigt A. achteraf spijt.

In januari 2008 wordt A. veroordeeld tot drie maanden cel. Als hij vrijkomt, vinden er in april weer vernielingen plaats. De ouders van Nicky willen weten of dit opnieuw het werk van Eric A. is. Die vraag blijft onbeantwoord. Het gezin Verstappen is rond de datum van Nicky’s verdwijning en overlijden thuis gebleven. "Op deze dag gaan we nooit ergens naartoe. Hooguit naar het kerkhof. We willen rust." Echte rust vindt het gezin pas als de dader wordt gevonden.

SchokkendDe hoop was gevestigd op het DNA-onderzoek waar het openbaar ministerie eerder het jaar mee begon. In totaal werd aan 107 mannen gevraagd vrijwillig DNA af te staan nadat vorig jaar met nieuwe technieken een spoor op de broek van Nicky werd gevonden. Het leverde niets op, tot groot verdriet van de familie.

Dat drie mannen expliciet weigerde mee te werken en vijftien mannen om onbekende redenen niet verschenen, zit de familie hoog. Moeder Berthie is er vooral door getroffen dat maar liefst vijftien mensen de oproep tot DNA-afgifte simpelweg hebben genegeerd. "Dat vind ik echt schokkend. Zwaar teleurstellend. Ik ging ervan uit dat iedereen wil dat deze zaak eindelijk eens wordt opgelost. Blijkbaar heb ik me vergist."

WeigeringDe drie mannen die hun medewerking expliciet weigerden, mogen zich weliswaar verheugen op een ietsje verhoogde belangstelling van justitie, maar verdacht zijn ze zeker niet. "Dat wordt ze ook bij de oproep medegedeeld: met een weigering maak je jezelf niet verdacht", zegt officier van justitie Karin Janssen.

Gedwongen DNA-afname is alleen mogelijk bij veroordeelden en bij verdachten van misdrijven waar minimaal vier jaar cel op staat. Hun DNA wordt opgeslagen in de landelijke databank. Het OM bekijkt nog of zowel de weigeraars als degenen die niet kwamen opdagen op een of andere manier nogmaals kunnen worden benaderd. Overigens vindt Janssen een ‘score’ van 80 op 107 "niet heel weinig". Een ultieme poging tot waarheidsvinding, noemt ze het DNA-onderzoek. Dat er geen match is gevonden, is natuurlijk jammer, maar aan de andere kant was het onderzoek er primair op gericht "personen uit te sluiten”.

In 2013 werd Eric A. opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis nadat hij het monument ter nagedachtenis aan Nicky Verstappen opnieuw vernield had. De rechtbank achtte de man ontoerekeningsvatbaar: 'hij heeft geen besef van de impact van zijn daden, en de kans op herhaling is groot', was de conclusie.