Shweep wint Mobility & Transport Innovation Challenge

Print
 Shweep wint Mobility & Transport Innovation Challenge

De Shweeb, het fietsmonorailsysteem waaraan futuristisch ogende karretjes (pods) hangen. Foto: Next2Company

De Shweep is de winnaar van de in Roermond. Het gaat om railsysteem zes meter boven de grond waaraan futuristische karretjes hangen, die voortgedreven worden door de fietsende inzittenden.

Bedenker is Johannes Krens, die hiermee vijfduizend euro wint.

Duurzaam
De vakjury, die donderdag in de Oranjerie in Roermond de winnaar koos uit zes finalisten, vond het idee duurzaam en letterlijk grensoverschrijdend. Krens laat zijn rail op het voormalig vliegveld in Brüggen beginnen, omdat daar volop parkeerplek is. Vandaaruit gaat het via de N280 en Oranjelaan naar het NS-station en het Designer Outlet. Naar believen kan de lijn ook nog over de Maasplassen doorgetrokken worden.

'No lorry city'
De publieksprijs  gaat naar ‘No lorry city’ , een idee van de Belgische student Dante Miltenburg die door de inzet van cargobikes het vrachtverkeer uit de binnenstad wil weren. De zes finalisten mochten hun concept pitchen voor overheid,  bedrijven en kennisinstellingen. Die waren in sommige gevallen zo onder de indruk dat het tot vervolgafspraken leidde.  De challenge is een initiatief van de gemeente Roermond in samenwerking met de  provincie, het Laurentiusziekenhuis,  eigenaar McArthurGlen van het Designer Outlet en ingenieursbureau Kragten.