Twee ondernemers dienen megaclaim in na 'onnodig' faillissement

Print
Twee ondernemers dienen megaclaim in na 'onnodig' faillissement

Afbeelding: ANP/Erik van 't Woud

Twee Limburgse ondernemers slepen Triodos Bank en multinational FHG voor de rechter. De ondergang van hun firma C2CP zou aan die bedrijven te wijten zijn. Ze claimen nu 150 miljoen euro.

De Limburgse ondernemers Sjra Smeets en Joop Lemmens dachten in 2010 goud in handen te hebben met hun procedé om van restafval kunststofpallets te vervaardigen. Ondanks financiële steun van de provincie Limburg en interesse van potentiële grootafnemers als DSM redde hun bedrijf het niet. C2CP, dat vanaf het begin met aanloopverliezen kampte, ging in 2014 failliet.

Volgens Smeets en Lemmens zijn daarbij vooral Triodos Bank en voormalig medeaandeelhouder FHG de fout ingegaan. Ze zijn daarom naar de rechter gestapt. FHG, een grote speler op de markt van houten pallets, zou het aandeelhouderschap hebben gebruikt om een toekomstige concurrent de nek om te draaien. Triodos wordt onrechtmatig handelen verweten. De bank verkocht in 2014 zijn vordering op C2CP van 1,5 miljoen euro door aan FHG voor een bedrag van 850.000 euro. FHG zou vervolgens het volledige bedrag van de vordering per direct hebben opgeëist bij C2CP. Dat vormde volgens de ondernemers de nekslag voor het bedrijf. Triodos Bank maakte door de doorverkoop willens en wetens een doorstart onmogelijk, zo luidt de klacht

De ondernemers stellen dat de geleden schade kan oplopen tot 150 miljoen euro.

C2CP had al een fabriek in Sittard en er lagen plannen om nog vijf fabrieken bij te bouwen. Het faillissement had volgens Smeets en Lemmens voorkomen kunnen worden als FHG zich een betrouwbare aandeelhouder had getoond en Triodos haar zorgplicht als bank serieus had genomen

Advocatenkantoor
Naast Triodos en FHG hebben de ondernemers ook het Limburgse advocatenkantoor BoelsZanders gedagvaard. Dat zou de belangen van C2CP onvoldoende behartigd hebben en verkeerde adviezen hebben gegeven. De drie gedaagden noemen de beschuldigingen ongegrond. Inhoudelijk willen Triodos en BoelsZanders niet op de klacht ingaan omdat ze de vertrouwelijkheid richting hun voormalige cliënt niet willen schenden. FHG laat in een reactie weten het mislukken van C2CP te betreuren. Het bedrijf stelt in april 2013 met constructieve intenties in het bedrijf te zijn gestapt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →