Kan Tom Dumoulin de Giro winnen?

© ANP

Zijn tijdrit was vernietigend, zijn beklimming van Blockhaus ronduit indrukwekkend. De vraag der vragen wordt onvermijdelijk: kan Tom Dumoulin de Giro winnen? Vijf kenners aan het woord.

Robin van der Kloor

Peter Winnen, drie keer deelnemer Ronde van Italië

"Dumoulin en zijn ploeg zullen natuurlijk van alle kanten worden aangevallen, met name door Movistar. Die mannen zijn bezig met een opeenstapeling van charges. Maar er zijn maar een paar echt zware bergetappes. De rit over de Mortirolo en de Stelvio en door de Dolomieten. Op die dagen mag niets, maar dan ook niets gebeuren. Het is een cliché, maar Parijs – Milaan in dit geval – is nog ver. Joop Zoetemelk gebruikte die uitdrukking zelfs als hij het criterium van Boxmeer reed. Verder is 2,5 minuut echt heel veel, maar een lullig incidentje, zoals bij Steven Kruijswijk vorig jaar en het is voorbij. Ik blijf dus heel voorzichtig. Het uitvallen van Kelderman is een groot nadeel, maar ik zag nu al wel dat andere ploegen een handje toestaken omdat zij koersen voor hun klassement. Dus Sunweb staat niet alleen en misschien is er wel een wonderlijke samenwerking mogelijk met Sky, dat toch geen favorieten voor het klassement meer heeft. Hij mag dan wel kritisch over Wiggins zijn geweest, maar in het wielrennen regeert opportunisme.”

Aart Vierthouten, oud-bondscoach van Dumoulin"Ik was bondscoach van de junioren en beloften toen ik in de uitslagen van zware koersen in en rond Luik de naam Tom Dumoulin steeds zag opduiken. Ik vond zijn tijdritoverwinningen al zijn echte doorbraak, maar wat hij nu doet is de overtreffende trap. Dat hij wat gewicht heeft verloren om beter te gaan klimmen, maar toch zijn kwaliteiten als tijdrijder heeft behouden, is ongelooflijk belangrijk voor een ronderenner.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu