Limburgers kunnen zelf radioactieve straling meten

Print
Limburgers kunnen zelf radioactieve straling meten

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Met de omstreden kerncentrale van Tihange in de buurt kan het interessant zijn om zelf in de gaten te houden of er sprake is van verhoogde radioactiviteit. Daar hoef je geen dure stralingsmeter voor aan te schaffen.

Met een app op je smartphone en een stukje zwarte tape kom je al een heel eind.

Stralingsmeter
Met die tape plak je de camera op het mobieltje af, waardoor hij alleen nog subtiele lichtflitsjes kan waarnemen. Die flitsjes worden veroorzaakt door gammastraling. De app heet RadioactivityCounter en kost €5,49. Zo heb je in een paar minuten een redelijk betrouwbare stralingsmeter, al is hij lang niet zo nauwkeurig als professionele apparatuur.

Workshop
In Maastricht kregen vrijdag 25 belangstellenden een workshop om zelf gammastraling te kunnen meten. De bijeenkomst werd georganiseerd door Waag Society (een club die nieuwe toepassingen voor digitale media bedenkt) in samenwerking met het RIVM (onderzoeksinstituut voor de volksgezondheid) en Wise (een anti-kernenergiebeweging). 

Hoe meer mensen zelf straling gaan meten met hun mobieltje of laptop, hoe beter, zegt Yvonne Janssen uit Haelen, medewerkster van Waag Society.

Alarmsysteem
Door snel en grootschalig te meten met een grote groep, ontstaat een gedetailleerd beeld van een verspreidingsgebied van radioactiviteit. De organisatie wil de meetresultaten van burgers en officiële instanties zoals RIVM bundelen om een netwerk uit te kunnen rollen waar iedereen toegang tot heeft. De volgende stap wordt dan een alarmsysteem waarbij risicogebieden worden gewaarschuwd in geval van verhoogde straling.

Bij Waag Society wist men tot vrijdag overigens nog niet dat er al een website bestaat waarop burgers rond Tihange hun meetresultaten bundelen. Die website heet Tihange Doel Radiation Monitoring. De gegevens van alle officiële meetpunten in Europa zijn te zien op https://remap.jrc.ec.europa.eu. De Nederlandse metingen staan op www.rivm.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →