Megaklus: Twee historici gaan alle Limburgse kerkkunst inventariseren

Print
Megaklus: Twee historici gaan alle Limburgse kerkkunst inventariseren

Afbeelding: iStock

Alle objecten beschrijven in alle kerken van Limburg. Dat is de megaklus van het bisdom Roermond, waarmee twee kunsthistorici de komende drie jaar zoet zijn.

De twee, Sander van Daal en Lennard Willems, gaan niet alleen alle schilderijen, beelden, kelken, kandelaars, gebedenboeken, glas-in-lood-ramen, kazuifels en andere (kunst)voorwerpen inventariseren, maar willen ook alle verhalen die daarbij horen optekenen.

Samenwerken
Daarom willen zij samenwerken met vrijwilligers en parochianen die niet alleen als vrijwilliger assisteren, maar ook waardevolle informatie en verhalen aandragen over de geschiedenis van de voorwerpen.

"De beschrijving van materiaal, datering en culturele en historische waarde is van belang, maar net zo goed moeten de verhalen achter dat Mariabeeld of dat altaarstuk voor de toekomst vastliggen. Zeker als in de toekomst sommige kerken zullen sluiten, blijven de historie van de inventaris én de bijbehorende verhalen toch bewaard", zegt Van Daal.

800.000 euro
Het project kost 800.000 euro. De provincie Limburg en de Mondriaanstichting betalen de grootste hap. Ook het bisdom zelf en enkele andere geldschieters trekken de beurs.

Lees in de krant van zaterdag een gesprek met kunsthistoricus Sander van Daal over de bedoelingen van het project.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →