2,5 miljoen spelers doen mee aan extra trekking Staatsloterij

Print
2,5 miljoen spelers doen mee aan extra trekking Staatsloterij

Ferdy Roet is het niet met de extra trekking eens en vindt dat de Staatsloterij de bedrogen deelnemers uit 2000-2008 het geld van al hun gekochte loten moet terugbetalen Afbeelding: Olaf Kraak

Al 2,5 miljoen (oud-)spelers hebben zich aangemeld voor de extra trekking van de Staatsloterij. Dat heeft de Staatsloterij vandaag gemeld. De extra trekking op 27 mei maakt deel uit van het akkoord dat is gesloten met de Stichting Staatsloterijschadeclaim.

Daarin is ook een vergoeding voor deelnemers van claimstichtingen opgenomen, plus een donatie van 500.000 euro aan drie goede doelen.

Inmiddels hebben 60.000 deelnemers van de claimstichtingen Staatsloterijschadeclaim en Loterijverlies zich aangemeld voor de extra trekking en/of de vergoeding. Verder uitsplitsen is nog niet mogelijk, zegt een woordvoerder van de Staatsloterij. Loterijverlies treedt op namens 140.000 mensen, Staatsloterijschadeclaim voor 6000 mensen.

Goedmaker
De gratis trekking is bedoeld als goedmaker voor het feit dat de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 deelnemers misleidde over de winstkansen. In de trekkingen bleken namelijk ook onverkochte loten mee te draaien. De Staatsloterij werd hier in 2015 door de Hoge Raad voor veroordeeld. 

Met een andere claimorganisatie dan Loterijverlies kwam de Staatsloterij overeen om als goedmaker een gratis loterij te organiseren voor deelnemers uit de periode 2000-2008. In praktijk kan ongeveer iedereen aan deze loterij (met 13,5 miljoen in de pot) deelnemen.

Rechter
Claimorganisatie Loterijverlies van Ferdy Roet, dat de zaak over de misleiding ooit aanspande, is het hier niet mee eens. Hij vindt dat de Staatsloterij de bedrogen deelnemers uit 2000-2008 het geld van al hun gekochte loten moet terugbetalen en wilde daarom deze gratis trekking verhinderen. 

Om dat te bereiken daagde Loterijverlies de Kansspelautoriteit dinsdag voor de rechter, omdat zij toestemming heeft gegeven voor deze gratis trekking. De rechtbank oordeelde in zijn nadeel.

Wie wil meedoen aan de bijzondere trekking kan zich nog tot en met morgen melden.