André Rieu krijgt boete voor illegale vlucht met drone

Print
André Rieu krijgt boete voor illegale vlucht met drone

Afbeelding: De Limburger

Maastricht - Het zit even tegen voor André Rieu. Na de forse boete van het ministerie van SZW wegens ‘kinderarbeid’ van jeugdige Roemeense panfluitisten, heeft nu de officier van justitie voor luchtvaartzaken de walskoning gesanctioneerd. Reden: illegale drone-vluchten boven het Vrijthof.

Na bijna een jaar wachten op de ‘ontknoping’ heeft André Rieu zijn veelbesproken hightech-drone terug. Het kostbare onbemande vliegtuigje was vorig jaar zomer door de politie in beslag genomen na afloop van een van de serie optredens van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest op het Vrijthof in Maastricht.

Aanvliegroute
Vliegen met een drone boven een binnenstad is in Nederland verboden. Bovendien ligt Maastricht in de aanvliegroute van de luchthaven in Beek. Na langdurig onderzoek door de politie en de Dienst Luchtvaarttoezicht werd het dossier overgedragen aan de landelijke officier van justitie voor luchtvaartzaken in Haarlem. Laatstgenoemde heeft Rieu nu een schikkingsvoorstel gedaan in de vorm van een geldboete, zo bevestigt woordvoerster Marleen van Fessem van het parket in Noord-Holland. "Hij heeft het bedrag inmiddels betaald en daarmee voorkomen dat hij voor de rechter moet verschijnen." 

8000 euro
Over de hoogte van de boete wil Van Fessem niets zeggen. Ter zake ingevoerde bronnen schatten het bedrag op ruim 8000 euro, momenteel het maximum voor dit soort delicten in Nederland. 

Les geleerd
Productieleider en zoon Pierre Rieu bevestigt dat de boete is betaald. Ook hij wil niets kwijt over de hoogte. "Maar de drone is weer in ons bezit." Rieu-junior benadrukt dat de drone niet boven de mensenmenigte op het Vrijthof heeft gevlogen. Van een risicovolle situatie was in zijn ogen dan ook pertinent geen sprake. Niettemin zegt hij ‘begrip’  te hebben voor het optreden van de politie. Rieu: "We hebben onze les nu wel geleerd."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen