Belastingbetaler betaalt sanering zwaar vervuild terrein Edelchemie

Print
Belastingbetaler betaalt sanering zwaar vervuild terrein Edelchemie

Het terrein van Edelchemie, gezien vanuit de lucht. Afbeelding: De Limburger/John Dummer

De rekening voor de sanering van het zwaar vervuilde terrein van recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel zal voor het grootste deel bij de belastingbetaler worden neergelegd.

De provincie wil snel met de opruimoperatie beginnen, maar weet nu al dat de kosten - geschat tussen de 30 en 115 miljoen - niet op het bedrijf kunnen worden verhaald. "Van een kale kip kun je niet plukken", bevestigt gedeputeerde Daan Prevoo (SP) een eerder door hem geuite vrees.  

Grondaankoop
De sanering van Edelchemie moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk eind 2018 van start gaan om de drinkwaterwinning niet in gevaar te brengen. Knelpunt  is dat de grond nog in handen is van Edelchemie. Prevoo wil nu overleg over de aankoop ervan, zodat de schoonmaak kan beginnen.

Duurder
Dat overleg start terwijl er nog een strafzaak loopt tegen eigenaar Leo Nevels van Edelchemie loopt. "Van een deal is echter geen sprake. We willen alleen voorkomen dat we weer veel tijd en geld kwijt zijn aan juridische procedures, waardoor we later met de sanering kunnen beginnen en waardoor die bovendien mogelijk duurder wordt”, zegt Prevoo.

Strafzaak
De strafzaak tegen Nevels, zijn vrouw en twee zonen wordt maandag na een oponthoud van anderhalf jaar hervat. Justitie verdenkt hen van illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan. Edelchemie bestrijdt dat die vervuiling is toe te schrijven aan het bedrijf. Advocaat Linssen betwijfelt ook of de kostbare sanering nodig is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →