Afvaldumpers kunnen vrijwel niet gepakt worden

Print
Afvaldumpers  kunnen vrijwel niet gepakt worden

Afbeelding: Istock

Geleen-Noord - Mensen die in Sittard-Geleen stiekem afval dumpen, lopen minimaal risico om betrapt te worden. Alleen permanent toezicht biedt soelaas.

Dat antwoorden B en W op schriftelijke vragen van fractievoorzitter Rob Vernhout (D66).

Vorig jaar kwamen er 3188 meldingen binnen bij de gemeente van het illegaal dumpen van afval. 45 Overtreders - omgerekend 1,4 procent - kregen een boete van 144 euro. Twee daders werden op heterdaad betrapt.

Het team handhaving besteedde vorig jaar 3511 uur aan afvaldumping. Voor het opruimen van de rommel waren 2386 werkuren nodig. Op 4773 plekken werd illegaal gedumpt afval aangetroffen. Of er sprake is van een toename, is niet bekend. Cijfers over 2015 ontbreken in de beantwoording.

Het college concludeert dat de pakkans bijzonder klein is, ook bij intensief posten. „Ondervangen kan dit enkel door permanent toezicht.” Een integrale aanpak zal meer effect sorteren, stelt het college, dat denkt aan het onderzoeken van effectievere handhavingsmogelijkheden zoals cameratoezicht en het bewerkstelligen van een gedragsverandering, ofwel de burger opvoeden. Extra handhaving ziet het gemeentebestuur niet zitten. „Er wordt een plan van aanpak opgesteld.”

Stadsdelen
Het probleem, dat speelt in alle stadsdelen, is het grootste in het westelijke deel van Sittard. Hier werden vorig jaar 742 overtredingen geconstateerd. In de andere vier stadsdelen varieerde het aantal meldingen van 499 (Born en kerkdorpen) tot 669 (westelijk Geleen). Op dit moment worden alle hotspots van afvaldumping in kaart gebracht. „Het dumpen gebeurt veel bij plekken waar ondergrondse afvalcontainers staan, zoals bij winkelcentrum Zuidhof en de flat aan de Wagenaarstraat”, aldus een woordvoerster van de gemeente. „Het is lastig om mensen op heterdaad te betrappen. Met iemand anders in de buurt gaat niemand afval dumpen.”

De gemeenteraad houdt een themasessie over afvaldumping. Wanneer precies is nog niet bekend. „Maar dat zal voor de zomer zijn”, aldus de woordvoerster.

Probleem
„Afvaldumping is een gigantisch maatschappelijk probleem. Niet alleen voor gemeenten, maar ook voor instanties zoals Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat”, zegt directeur Jos Pleijers van afvalinzamelaar RWM in een reactie. „Mensen willen niet wachten, niet betalen en willen niet dat ze gezien worden met hun afval, bijvoorbeeld drugsafval.”

Volgens Pleijers heeft handhaving wel zin. „Dan moet je het afval in de zakken gaan uitpluizen. Op die manier kun je de dader achterhalen.” Net als het college van B en W van Sittard-Geleen noemt de directeur gedragsverandering een van de oplossingen om het probleem te tackelen.

Scholen
Vandaar dat RWM een afval-educatieprogramma heeft opgezet voor basisscholen in Sittard-Geleen, Stein en Schinnen. 714 kinderen van 27 groepen van 15 scholen deden vorig jaar mee. „Het aantal scholen groeit”, aldus Pleijers. „Kinderen zijn heel enthousiast. Ze snappen dat je geen afval moet achterlaten in de natuur. ”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu