Blog: Tom Dumoulin is 'in control'

Print
Blog: Tom Dumoulin is 'in control'

Afbeelding: De Limburger

Tom Dumoulin moet zo'n beetje de eerste rozetruidrager zijn die maaltijden nuttigt tijdens interviews. In de etappe naar Reggio Emilia deed hij dat nog alleen bij de schrijvende pers, maar een dag later voelde hij zich al genoeg op zijn gemak om dat ook bij tv-interviews te doen. En toen hij zijn vork liet vallen, stond Sunweb-persman Bennie Ceulen uit Berg en Terblijt klaar met een nieuwe.

Wil Bauke Mollema nog wel eens een tijdje dromerig in de verte staren, daar zul je Dumoulin niet snel op betrappen. Elke seconde is hij zich bewust van alles. Herstel na een rit is cruciaal: het is optimaal om in het eerste half uur na een inspanning eiwitten, suikers en koolhydraten aan te vullen. En dus eet Dumoulin, die allerlei plichtplegingen heeft en elke dag pas laat in het hotel is, rijst of quinoa met wat groenten, ongeacht hoeveel camera's er op hem gericht zijn.

Elke seconde probeert hij zo weinig mogelijk energie te verspillen. Op, maar vooral ook naast de fiets. Zodra hij ook maar heel even moet wachten, zoals gisteren na de rit naar Tortona, speurt hij de ruimte af naar een zitplek. Een politieagent had net even zijn stoel verlaten en toen hij terugkwam zat Dumoulin erin.

De Maastrichtenaar houdt de regie in handen. De drager van de roze trui moet normaal gesproken altijd naar de persconferentie in de perszaal, die vaak een aardig eindje van de finish is, maar Dumoulin bepaalde na de dertiende etappe dat die afstand te groot was. En als persconferenties te lang dreigen te duren, vraagt hij beleefd, maar glashelder: “Last question?” Deze Major Tom is wel in control.